Minulý týden pořádal Jiří Hron v sýrárně na Jiřáku další ze svých degustací spíše menších rodinných vinařství z Francie, tentokrát byla tématem vinařská oblast Chablis a tedy archetypální suchá Chardonnay. Docela jsem si to tentokrát užil a narazil na pár vín, která bych s chutí znovu popíjel doma. Vůbec Chablis mne docela baví, hlavně když je na stole nějaká ryba nebo tak. Ale začneme na Burgundsko trochu netradičně, klasickým Sauvignonem. Domaine Céline & Frédéric Gueguen (web) je docela nový podnik, fungují od ročníku 2013, ale majitelé mají s Chablis a okolními apelacemi více než dostatečné zkušenosti. Oba jsou narozeni v oblasti, vystudovaný vinohradník a vinař Frédéric pracoval patnáct let na různých pozicích pro Domaine Jean Durup (což je jeho strejda) a Domaine Jean-Marc Brocard. Céline měla třináct let na starosti marketing, péči o turisty a tak podobně v Domaine Jean-Marc Brocard, podniku jejího otce. Ve vlastní doméně nyní spravují 35 různých poloh na 22 hektarech vinic v Chablis a okolí.
U Domaine Gueguen Sauvignon Saint-Bris 2014 píší na vinětě „curiosité de Bourgogne“ a svým způsobem tomu tak skutečně je. Výjimek z pravidla „Chardonnay & Pinot Noir, občas nějaké Aligoté a Gamay“ je sice v Burgundsku vícero, ale Sauvignon je projevem asi největší odskok, samostatnou apelaci Saint-Bris má pak až od roku 2003 (a je v ní povolen i raritnější Sauvignon Gris). Hrozny od Saint Bris le Vineux, zpracování celkem konvenčně (fermentace za nižší teploty v nerezu a tam i zrání na kalech pár měsíců, filtrace a tak). Poměrně světlá barva. Čerstvá, výrazná efektní vůně bezového květu, angrešt, jemná travnatost, citrusový tón, pikantní. Suché, velmi výrazná kyselina, čerstvé a šťavnaté, spíše lehčí, mineralita, citrusovost, krásná pitelnost. Svěží, lehčí, do gastronomie parádní Sauvignon.
Ze stejné domény se chutnala i dvě Chardonnay. Domaine Gueguen Chablis 2014 s hrozny z Chichée a Préhy, zpracování viz výše. Citronová barva. Čerstvá, čistá svěží, žluté jablko, jemnější. Čisté, suché, šťavnaté, slušně postavené, bezva kyseliny, ovoce do jablka, trošku pecka v dochuti, solidní nekomplikované pití. Domaine Gueguen Chablis 1er Cru Vaucoupin 2014 (technologicky opět viz výše, netají se ani mechanickou sklizní) velmi mladičké ve vůni, reduktivně zaprděné, potřebuje nutně čas a vzduch. Trochu pikantnější ovocnost, zralejší malvice, od vůně šťavnatost. Suché, šťavnaté, mladistvé, s výtečnou kyselinou, delší, minerální, žlutější ovoce. Sevřené, mladičké, potřebuje čas ale bude myslím dost pěkné.
Domaine de Pisse Loup Chablis 2013 je klasika, s citronovou barvou, ještě trochu zasmrádlejší aromatikou (třináctky teprve připravují do prodeje), krémovější tón, fajn chladnější ovocnost, již trochu nazrálé. Suché, čisté, šťavnaté, říznější lehčí projev s parádná kyselinou, jemnější ovocnost, dobrá délka, mineralita. Příjemně „chlastací“ Chablis.
Chutnala se celá série vzorků z Domaine Jean-Claude Courtault (web), od dost slušného diskrétně ovocného kouřově minerálního a pěkně postaveného Chablis 2014, přes krémovější uleželejší jablečně ovocné Chablis 2013 po dvě 1er a jedno Grand Cru. A tam mi styl vinařství moc nesedl, ta vína nebyla špatná, ale vzhledem k věku působila až příliš (a trochu divně) nazrále a pokročile, s trochou peckové hořčiny v závěru. Především Chablis 1er Cru Beauroy 2013 bylo už až do medových tónů, Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2013 zase zvláště kombinovalo tyhle nazrálé tóny s reduktivní zaprděností a sírou, Chablis Grand Cru Valmur 2013 bylo dost koncentrované, krémověji ovocné, ale zase už docela zralé a peckové. Nevím. Vlastně bych raději sáhl po víně vinařovi dcery, z domény Michelet Stéphanie et Vincent, a jejich základním suché, čistém, krémovějším, jablkově ovocném, minerálním Chablis 2014.
Jako už opakovaně dříve mne oslovila produkce Domaine des Malandes (web). Chablis Vieilles Vignes „Cuvée Tour du Roy“ 2013 (šedesátileté keře, směs 60 % nerezu a 40 % dřeva, malé sudy 1 až 5 let staré) bohatší, poměrně komplexní vůně, příjemně ovocná, kouřovost, mineralita, dotyk dřeva. Suché, šťavnaté v chuti, výrazná bezvadná kyselina, zralejší trochu žlutější ovocnost, dotyk dřeva, dobrá délka, vyvážené, velmi pěkné serióznější Chablis. Bude záležet na ceně, ale tohohle bych doma nějakou láhev určitě snesl :-) Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2013 (alkoholická a malolaktická fermentace napůl za kontrolované teploty v nerezu a v malých sudech 1 až 5 let starých, následně scelení a zrání deset měsíců v nerezu) dělají z jejich vín asi nejméně. Citronová barva, jemnější, elegantní, složitější mladičká vůně. Dotyk drahého dřeva, kouřovost, jemnější chladnější ovocnost, mineralita. Suché, šťavnaté, středně plné, velmi pěkně postavené, delší, s výbornou kyselinou ale celkově trochu uhlazenější, jemné, s potenciálem zrát do krásy. Moc hezké. Chablis Grand Cru Vaudésir 2012 (alkoholická i malolaktická fermentace v malých sudech 1 až 5 let starých, zrání 14 měsíců v nerezu, starší keře okolo 40 let věku) citronová barva, výrazná a stále spíše mladistvá vůně, znatelnější vliv dřeva, kouřovost, mineralita, trochu důraznější ovocnost, žluté jablko, sladší žluté ovoce. Suché, s parádní kyselinou, středně plné až trochu plnější, výtečně postavené, seriózní, delší, sympaticky ovocné, s velkým potenciálem zrát.