Před nedávnem jsem se tu rozplýval nad býčí krví Hangács od egerského vinařství St. Andrea, pak tu psal o jejich pinotech, v mezičase ochutnal i základnější bikavér Áldás (frankovkově peckovinný, poměrně šťavnatý, kořenitý, s „tamášovskou tufovinou“) a nakonec se pustil i do jejich vrcholného červeného, Merengő Egri Bikavér Superior 2009. Dle dovozce původ vinice Paptag a Hangács-Messzelátó tető, odrůdové složení Cabernet Franc 32 %, Merlot 27 %, Frankovka (Kékfrankos) 25 %, Cabernet Sauvignon 9 % a Syrah 5 %, spontánní fermentace v otevřených kádích a šestnáct měsíců zrání v dřevěných sudech, skoro patnáct alkoholu. Těžší burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek, vyzývavě rudá viněta. Čekám masivní vinnou obludu :-)
Tmavá barva, tón trochu do fialové, ale nic vyloženě hutného. Výrazná, vyzrálá tmavě peckovinová vůně, švestky až do sušených, zřetelně ale nevlezle dřevo, uzená paprika, pepř, vlhký tabák, kořenitost… je tam toho hromada a baví mne si s vínem hrát, mění se ve sklence a odhaluje různá zábavná zákoutí. Suché, plné, s parádní kyselinou v chuti, výrazné ale ne ostré třísloviny, dřevo, hodně znát Cabernet Franc, strukturované, tmavě ovocném nabušené, dlouhé, ale ve vší té intenzitě harmonické a velmi dobře pitelné. Jako docela WOW. Navíc s potenciálem v klidu si udržet projev a dost možná pěkně zrát další roky. Je to přesně to víno, které by mne zajímalo i druhý a třetí den v otevřené lahvi, ale ač se nám to u podobně silných věcí nestává vyloženě často, tak padlo už první večer. Cena? Nepotěším, levné už to není…