Osmadvacátý říjen jsem strávil stylově, v Uhrech. Vyrazili jsme s dalšími vínomilci do jednoho ze zásadních vinných regionů světa a určitě nejslavnějšího v Maďarsku, Tokaje. Momentálně zde objíždíme vinařství, zkoumáme místní gastronomii, užíváme si krás krásného podzimu ve vinicích a tak. I jeden delší běh jsem tu už zvládl, po ránu a podél vinic i skrz ně, hezky kolečko okolo Tokajského kopce (původní plán výběhu i nahoru k televiznímu vysílači jsem z časových důvodů vzdal). Máme za sebou, krom jednotlivých zajímavých lahví, návštěvu u Istvána Szepsyho. A to jak legendárního staršího tak i mladšího, současnou hvězdu vinařství Szent Támas a projektu Mád (dle obce, která fakt stojí za návštěvu, o všem se rozepíšu detailněji). Především setkání se Szepsym starším bylo zásadní, ten člověk je neuvěřitelný. I jen kvůli němu by cesta stála za to. Na fotce níže můžete pak vidět „terroir“, různé druhy hornin z podloží jediné místní špičkové vinice. Téma geologie hrálo zásadní roli. A vína jsou skvělá a rozdíly ve vinicích ukazují způsobem jen málokde viděným. Hodně se řešila problematika suché Tokaje, budoucnosti suchých vín a vývoje stylu. Pijeme hlavně Furmint. Spoustu. Ke všemu, i ke koze (viniční!) v docela hutné podobě ho napárovali místo červeného. Spoustu. Mňam!
pátek 30. října 2015
Komentáře používají Disqus
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)