pondělí 12. října 2015

Oranžáda z benzinky, sudovková legislativa

ludwig-bio-oranžTak už i roztoky. Tedy… Roztoky, Vinné sklepy Roztoky, Ludvík prostě. Jak se můžete dozvědět v magazínu věnovanému především problematice petrochemie, pohonných hmot, čerpacích stanic a dopravy, tak „Jedním z velkých vinařských hitů je oranžové víno, které se připravuje z odrůdy Rulandské šedé.“ Já vás varoval, že oranžády, nesířená vína a podobné kousky jedou do mainstreamu ;-) Až budete příště na benzínce, tak do košíku můžete přihodit i Ludwig Rulandské šedé 2014 oranžové bio v pozdním sběru, cena by se měla pohybovat okolo sto pade, dejte vědět jak chutnalo. Vzhledem k původu hroznů (Mikulovsko, Dobré pole, trať Staré), troše zbytkovému cukru a popisované technice pouhé 48 hodinové macerace při nižší teplotě bych si dovolil tipnout, že původ vína je v podniku Víno Marcinčák. A jejich oranžáda, byť se stala biovínem roku 2014, mne tedy nechala spíše chladným.

zd-sedlec-oranzoveMimochodem nedávno jsem tu upozorňoval na další oranžádu v sortimentu běžného vinařství, konkrétně ze ZD Sedlec, a o den později ji za sto dvacet kaček koupil ve vinotéce v mém rodném Podkrkonoší! Pokud doufáte v zásadní objev a chystáte se plnit sklep nezvykle levným oranžovým, tak vás zklamu. Cena odpovídá. Jednoduché ale čisté bílé, barevně výraznější, aromaticky do čajové růže, velmi lehké, úplně suché, s mírným dotykem tříslovin v jinak jednoduché chuti. Jako osvěžení sortimentu a něco „trochu jiného“ dobré, ale nic převratného nečekejte, úrovně ani základních oranžád dobrých producentů třeba ze Slovinska (nebo i lahví typu Podfuk od Milana Nestarce, o vínech Richarda Stávka nemluvě) nedosahuje ani zdaleka.

Jak se vyvíjí novela vinařského zákona, resp. co čeká prodejce sudovky (viz i tisková zpráva Ministerstva zemědělství)? Sazba za (lépe definované) falšování vína nově až 50 milionů, sudy u prodejců skladovány do 18°C a opatřeny jednorázovou kontrolní páskou s údaji o víně a znemožňující manipulaci s ním (prodej navíc umožněn jen v registrovaných provozovnách, kde musí být jasně uvedeny detaily u každého prodávaného vína), po dovozu sudovky do ČR nutno toto nahlásit do 12 hodin a více než týden před puštěním na trh držet na skladě, aby bylo možno případně provést kontrolu dokumentace a odběr vzorků. U vín prodávaných v lahvi nebo třeba bag-in-boxu musí být na hlavní vinětě uvedena země původu hroznů písmem o minimální velikosti 2,4 milimetru, nemělo by tedy být možné ji úplně skrýt jen dotiskem na vinětu zadní. Vzpomínám si na báječný nápis „Stáčeno v České republice“, i s vlaječkou :-)

staceno_v_cr

Komentáře používají Disqus