Už od úterý jsem pracoval z domu, pravda zároveň hlídal nemocné dítě, a tak trochu se rozhodl zahájit sváteční popíjení a otevírání trochu speciálních lahví o něco dříve. Opravdu mne potěšilo sherry z mé oblíbené firmy Bodegas Lustau (web) a jejich Almacenista řady, Manzanilla Pasada de Sanlúcar 1/80. Je to víno zajímavé hned v několika ohledech. Nejde o nějakou obrovskou šarži, celá solera má jen 80 sudů a to navíc přes osmdesát let starých, ve sklepích je má nezávislý almacenista Manuel Cuevas Jurado v Sanlúcar de Barrameda a Lustau jeho jméno hrdě na vinětě uvádí. Tato manzanilla zraje zhruba sedm let a lahvována je blízko „en rama“ stylu, s minimálním zásahem (žádné vymražování ani aktivní uhlí a filtrace snad jen hrubá). Je to tradiční styl pasada, kdy už flór začíná samovolně pomalu odumírat a víno dostávat oxidativní nádech, ostatně již dříve jsem se o tom zmiňoval.
Žlutá slámová barva. Zajímavá, složitější vůně, ve které se snoubí klasický mořský, slaný projev, jód, zelená oliva s lehce uzenými tóny a sušeným masem a prvními dotyky oříšků. Komplexní, elegantní, vyvážené. V naprosto suché chuti i přes 17 % alkoholu spíše středně plné, poměrně intenzivní, strukturované, typická mořská slaná manzanilla zde již dostává oxidativnější nádech a celé se to jemně přiklání k amontilladu stylu, komplexní, velmi dlouhé lehce nahořklé doznívání výrazně posoleného hovězího z vývaru. Má to finesu a je skvělý, opravdu. Ale víno, které (i vzhledem k ceně někde okolo 25€ za půllitrovou láhev) ocení spíše fanoušci sherry co mají už trochu víc napito a vyloženě si užijí tu báječnou polohu a nuance odumírajícího flóru, dlouhého zrání a vína, které ještě zdaleka není amontillado ale už ani není manzanilla tak jak je dnes nejčastější. Pro kohokoliv jiného jsou to vyhozené peníze. Tato pasada je v zásadě, paradoxně násobně dražší, ukázka toho, jak vypadala manzanilla před technologickou revolucí, nástupem radikálních filtrací atd., a příklonem k lehčím čerstvým stylům. Mmmmm, tohle si ještě užiju, nejspíš si dám sklenku i k nějaké rybě s důraznější omáčkou (takže to nevyjde, protože podobnou úpravu děláme výjimečně a mezitím víno vypiju), ale naprosto skvělé bude k polévce, výraznému vývaru (viz téma snoubení sherry), fakt! (92 bodů)