Již pravidelně zde uveřejňuji jakýsi souhrn blogu za uplynulý rok, letošek nebude výjimkou. I loni jste měli možnost přečíst si 250+ zápisků (přibližně 138 tisíc slov / 872 tisíc znaků), návštěvnost webu stoupla o zhruba dvacet procent, podařilo se mi vyházet všechny nahromaděné prázdné lahve, moderovat/tlumočit degustaci s Masters of Wine, odpřednášet nějaké své rozumy na festivalu Praha pije víno a naběhat více než 1600 kilometrů. Trendy v domácí konzumaci jsou jasné – trvalý vzestup Itálie, stále více se objevuje Španělsko a Maďarsko, naopak pokles Francie a Moravy (ovšem počet vín neříká nic o tom, která mne v průběhu roku nadchla nejvíce, tam třeba pozice Francie zůstává velmi silná). Věnoval jsem se svým oblíbeným tématům autentičnosti/naturálnosti, podvodům s vínem doma i ve světě, řešila se tu sudovka (mimochodem nový zákon stále není definitivní, v posledním návrhu to dokonce vypadalo tak, že do vyloženě podvodu se všemi jeho důsledky spadne i technická chyba typu přesíření), blbosti jako barva rybízu a kupa dalšího.
Podařilo se mi psát o spoustě vín, degustacích i zajímavostech, ale na mnoho dalších věcí jsem prostě neměl čas a nedokázal je zpracovat v podobě, se kterou bych byl spokojen. Takže mi v šuplíku leží fantastická návštěva u tokajské legendy Istvána Szepsyho, mám kvanta poznámek nejen o vínech jako takových ze setkání s Elisabettou Foradori, docela dost věcí z dovolené, nedostalo se na několik báječných degustací, zajímavé knihy... A vzhledem k dětem, zaměstnání, pracovním povinnostem mimo hlavní něj i drobným zakázkám na psaní o víně pro noviny/časopisy to letos nevypadá, že bych zvládl zpracovat více. To byste museli sakra sponzorovat (protože, jak jsem psal už dříve, víno dovážet a prodávat, případně pro někoho v tomto byznyse začít pracovat, rozhodně i nadále nehodlám), abych se mohl věnovat jen rodině a psaní o víně! :-)
- Pár fajn degustací
Von Winning podruhé a zase skvěle - Eugenio Rosi a nadšení nejen z Marzemina (!)
- Čtrnáct supertoskánských vín
- Ryzlinky Maximin Grünhaus 2012 až 1986
- Barolo versus Barbaresco (!!!)
- Degustace sherry & aktuální nabídka v ČR
- Přehlídka vín z Kalifornie
- Moselský ryzlink od čtyř výtečných producentů (!)
- Castello di Rubbia a nejen výtečná Vitovska
- Mas de Daumas Gassac
- My máme kaly, ó my se máme
- Bressan aneb vína versus osobnost vinaře
- Pět domácích Chardonnay co hodně zaujalo
- Degustace vín z Jury a tip na dovozce
- Macea ve Fajnšmekru a domácí kousky z archivu
- Nadšení jménem Costadilà a colfòndo bubliny (!)
- Champagne seminář v Brně
- Syka, Kočařík, Kutná hora, Porta Bohemica
- Vnitřně klidný maďarsko-německý čmelák
- Povedená šampaňská s postarším odstřelem
- Šardonky od Domaine des Malandes
- Pětice výborných červených od Judith Beck (!)
- Ochutnávka koňaků Delamain (!)
- Sangría, krvavé osvěžení do parných letních dní
- (Anti)degustace s pár fajn vzorky
- Leckdy raritní postarší i hodně stará vína (!)
- Slovinská naoranžovělá degustace
- Fajn degustace naturálních vín
- Dvanáct bílých burgundských
- Červená od Voillota a bílá Fontaine-Gagnard
- Výborná ochutnávka Châteauneuf-du-Pape
- Lisa Bunn a nejen bezva ryzlinky
- Báječná vína z Jury (!)
Něco „encyklopedických“ zápisků
- Polozapomenutá Marsala
- Co je to vlastně supertoskánec?
- Z čeho pít víno
- Trocha vinné statistiky
- Kupa nových MW a vinné vzdělávání
Jednotlivá výjimečná (cenou, kvalitou…) vína a destiláty či vína se zajímavými plky okolo…
- Vůně čerstvě uhašeného táboráku ve sklence
- Fondillón
- Jak (ne)chutná El Maestro Fino
- Stop vinné segregaci s bezva oranžádou
- Zahajuji sváteční konzumaci s výjimečnou manzanillou
- Nádherná velká Frankovka
- Jedno bílé a několik degustačních poznámek
- Očekávání s Devítkou, Barricadiero a degu sety
- Nadšení z ryzlinku od Kreydenweisse
- Suchá moravská šardonka a oranžová vulkanická Garganega
- SP68 aneb někdy i červený nerez potěší
- Veselé autentické oranžové
- Dva výtečné ryzlinky z Alsaska a od Mosely
- Sladkých 2000
- Běháme vinicemi a frankovka za odměnu
- Crémant Pierra Richarda a časem skvělý ryzlink
- Letní vzpomínání s lahví báječného ryzlinku
- Výtečné bubliny z Vouvray
- VOCčkový veltlín a jeden odlišně minimální
- Podpora Řecka lahví Retsiny a tip na koktejl
- Nejdražší lahve a stobodové červené
- Přetrvávající sentiment u tří francouzských vín
- Sylvaner od Domaine Dirler-Cadé
- Nadprůměrná Rhôna a krásný Savagnin z Jury
- Parádní mohutná býčí krev
- Ryzlink a Veltlín v podobě mírně netradiční
- Savennières Roche aux Moines 2007 z Domaine FL
- Valihrachův ryzlink z ročníku 1994
- Povedené veltlínské a mírně netypické Bordeaux
- Chutná stará zachráněná odrůda
- Grande Reserve Naoussa Boutari 2008
- Pijte Juru s bezva Chardonnay a Château-Chalon
- Nadupaný Sauvignon z Toskánska
- Výtečná cava a lehčí osvěžující veltlínské
- Zase body s lahví výtečného ryzlinku
Předchozí rekapitulace: 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008