Minulý týden dovozce Jiří Hron na ochutnávce v Café 35 postavil na proti sobě Chenin Blanc z Vouvray a Sauvignon Blanc od Loiry. Z Domaine de la Rochette (Famille Leclair) to byl základní Sauvignon 2015 z Touraine, víno světle žluté, s čerstvou výraznou efektní vůní, bezový květ, rybízový list. Suché, čisté, šťavnaté, lehčí, s výraznou kyselinou, solidní délka. Přímočarý osvěžující Sauvignon, takové to víno po sklence k jídlu do restaurace. Sauvignon 2013 Touraine Chenonceaux citronová žlutá, potřebuje vzduch a rozdýchat se. Zralejší, jak lahvově tak i hrozny, žlutá ovocnost, uhlazenější, citrus, prakticky bez typických herbálnějších tónů. Suché, středně plné, dobrá kyselina a stavba, serióznější, delší, s páteří kyseliny, citrusy. Fajn, uhlazenější bílé.
Vouvray zastupovala Domaine du Clos de l'Epinay (Luc Dumange), o které tu už byla řeč, u lahve jejich top bublin Cuvée Le Clos de l'Epinay Vouvray 2008 Brut. Tohle víno bylo i na degustaci s projevem o něco nazrálejším a toastovějším než si pamatuji z celé lahve doma, stále ovšem pěkné. Vouvray 2014 Sec světlá žlutá barva, čistá svěží vůně, žlutý meloun, vápenitě minerální. Suché a čisté v chuti, lehčí, dobrá kyselina, snadno pitelné, vyvážené, přístupné nerezové bílé. Vouvray 2014 Cuvée Marcus velmi světlá barva, mladistvá jemnější vůně, opět žlutý meloun. V chuti polosuché až polosladké, se slušnou kyselinou ale celkově tak nějak… nevím, není to ani ryba ani rak a na mne naprosto nefunguje, nepřijde mi úplně vyvážené ani ničím zajímavé, vlastně mne to spíš štve podobně jako všechna ta „polo“ Rulandská šedá u nás. Přitom Chenin je zrovna odrůda, která podobný styl umí zvládnout, podobně jako Riesling, díky kyselině. Vouvray 2009 Grande Réserve citronová žlutá, nazrálejší, poměrně efektní vůně, toast s medem, sladká, bohatší. V chuti již jasně sladké (60+ gramů zbytkového) ale se solidní kyselinou, výrazné, nazrálé, medové, poměrně koncentrované a dobře pitelné. Solidní kousek.