V poslední době jsem popíjel docela dost ze starších zásob Bordeaux, těch nashromážděných v době kdy mne bavilo o dost víc (a taky víc utrácel za kraviny, protože neměl děti a hypotéku a celkově byl mladý a tupý) a měl pocit, že udělat si zásoby předem se vyplatí :-) Otevíral jsem spíše cenově dostupné kousky a bylo to v pohodě pití a utracených peněz jsem vlastně moc nelitoval, ale srdce mi z toho rychleji nebušilo (určitě méně, než protestujícím proti pesticidům, v Bordeaux to žije). Teď v týdnu jsem ale vylovil dva ročníky Château Kirwan a přiznávám, že to byla přeci jen o dost větší zábava. Tohle 3ème Cru Classé z Margaux, nesoucí nezvyklé jméno po irském majiteli (setnutém na gilotině v roce 1792), je už přes devadesát let v majetku négociantské firmy Schröder & Schÿler, která jinak produkuje především spotřební základní Bordeaux pod různými značkami a exkluzivně zastupuje také spíš běžnější věci. A ač jde o jejich rodinný podnik, tak i Kirwan si prošel dlouhým obdobím, kdy statut Cru Classé měl jen na papíře a obsah lahví tomu neodpovídal. S příchodem „mikrooxidačního ďábla“ Michela Rollanda na začátku devadesátých let minulého století šla kvalita nahoru.
Čtyřicet hektarů vinic na 46 různých parcelách na plošině Cantenac, osázeno ze 45 % Cabernetem Sauvignon, 30 % Merlot, 15 % Cabernet Franc a 10 % Petit Verdot (na který ale docela sází). Podíl odrůd v jednotlivých ročnících uvádějí na webu, ale plus mínus to vinice kopíruje. Fermentace a macerace 18 až 25 dní, zrání zhruba 20 měsíců v barrique sudech z třetiny až 40 % nových. Nic neobvyklého, prostě. Ročník 2004 má temnou barvu a docela málo nazrálou. Výrazná vůně, stále ještě s pěknou ovocností na pomezí červených a tmavých plodů, černý rybíz, lehce do marmeládova, kouřově dřevo, minerální kamenitá linka, trochu rzi, vrstevnaté a fajn. Suché, středně plné, s dobrou kyselinou, stále dost znatelné trochu sušší tříslo, delší, bezvadně pitelné, čisté, příjemné již nazrálé klasické Bordeaux. Potěšilo dost. Ročník 2006 temná mladistvá barva. O něco intenzivnější vůně spíše směrem tmavé ovoce, černý rybíz, kamení, grafit, káva, dřevo, stále dost mladistvé ale otevírá různé zábavné vrstvy. Suché, plnější, s dobrou šťavnatou sladší ovocností, delší, seriózní struktura, intenzivní, stále parádní potenciál zrání. Moc dobře se to pije, láká k dalším a velkým douškům. Takže tentokrát jsem byl spokojený a to dost. Jenom když koukám na současné prodejní ceny (nějak okolo 1500 za flašku, ale už tenkrát to bylo 800-1000 Kč), tak si říkám, že to bych taky sakra měl být :-) Ale bohužel otevřít i podobně drahé víno, které je vlastně příšerná nuda, není nic složitého.