Nedávno jsem pil výtečné Veltlínské zelené 2013. Hrozny mají původ v obci Miroslav, viniční trati Weinperky, a víno bylo připraveno bez aditiv tuším krom trochy síry, školeno dva roky v 600l dubovém minimálně vypalovaném sudu od Fryzelky. Ve sklence trochu opalizuje a barva je výrazná, tmavší, tónem až ke zlaté. Bohatá, složitější vůně, poměrně koncentrovaná, s báječnou čerstvostí a zároveň již nazrálejšími tóny, s oxidativním štychem, známkami několikadenní macerace hroznů a linkou minerality. Výborná. V chuti suché, poměrně silné a plné, ale s výraznou kyselinou a nic zbytečně tučného či utahaného, vyšší alkohol nijak neruší, důrazné, dlouhé, s dotykem tříslovin. Seriózní, strukturované výtečné bílé. Za 359 Kč maloobchodně s ním nemám nejmenší problém. Autorem vína je možná trochu překvapivě vinařství Dva duby, které mám asi nejen já spojeno s Kounicemi a vínem především červeným, na unikátnosti tamního terroir nezpraseném chemií ve vinohradech a sklepě je ostatně celé postaveno. Ale vinař se už dlouhodobě poohlíží po ideálním místě na bílé a vypadá to, že Weinperky ve spojení s veltlínem jím budou.
Na nedávné degustaci v Praze již veřejně poodhalil nový vinařský projekt, který právě tam rozjíždí. Základem je tedy veltlínské z Weinperk, ale z jedné suroviny ve výsledku vznikne celá řada různých vín. Víno bude školeno buď v sudech od Stockingera, ve francouzských betonových vajíčkách Nomblot nebo italských keramických vajíčkách Clayver. S krátkou nebo trochu delší macerací hroznů. S trochou přidané síry nebo úplně bez ní. To už je krásných dvanáct variant :-) A navíc asi vzniknou i dvě varianty ve dřevě (sířená, nesířená) školené ne v novém prostředí v Miroslavi, ale v zaběhlých prostorách v Kounicích. Před nějakou dobou jsem dělal rozhovor s několika vinaři a jedním z nich byl i „dvoudubák“ Jiří Šebela. Ptal jsem se tenkrát mimo jiné na to, jak velký podíl na velkém víně má u vína sklep. Odpovědí tenkrát bylo „u velkého vína žádný… u všech ostatních větší, menší či naprosto zásadní roli hraje.“ Opravdu mne budou zajímat výsledky a velmi se těším na degustaci všech těch vín vedle sebe, debatu o terroir, tradici, hlavě vinaře a směru, který hroznům dává. Už aby to bylo :-)