úterý 1. března 2016

Jura!

V Juře je pěkně. Sice včera večer v bydlišti vše zavřené a i s restauracemi špatné, ale místní stánek s pizzou sebou na výjezdu z obce dělá docela slušné kousky, na jeden po dopečení lijou oxidativní Savagnin :-) Máme za sebou první tři vinaře, společný znak biodynamika, jinak velmi rozdílné osobnosti a projev vín. Od provozu s výrazným burgundským vlivem, přes trochu větší ale kvalitativně naprosto spičkový podnik s geniálními terroirovými víny (a naprosto jedno, zda ze sudů velkých, malých, amfor nebo kvevri), po vinařství kam se chodí do sklepa přes obývák (a vedle sídlí absolutní jurská legenda, která na nás čas neměla, protože peče chleba a stejně nic nemá na prodej, ale alespoň potvrdila, že parkovat na dvorku můžeme). Chutnáme z lahví, ze sudů, mladé i staré. Vin Jaune! Crémant! Je strašně zábavné poslouchat, se sklenkou světlounkého červeného Poulsardu ve sklence, jak tam Pinot Noir vysazovali kvůli výraznější barvě :-) Kyseliny! Mineralita! Ráno jsem si vyběhl k místní pevnosti nad obcí, ale nešlo projít skrz a trasa se mi protáhla o 6km. Vedle sýrárny specializující se na comté ležela mrtvá kráva. Comté! Savagnin! Trousseau! Raději půjdu spát…

Wow. Ze zkušenosti vím, že jejich vína jsou super. Ale... Uááá! #wine #Jura #biodynamic #wow #fb

A photo posted by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Komentáře používají Disqus