Toto bílé víno pochází z jednoho z nejteplejších vinařských regionů, ale přesto se alkohol obvykle pohybuje okolo 11 % a kyselin má na rozdávání. V zimě je v oblasti nedostatek vody, v létě naopak až příliš a přívalové deště a krupobití nejsou nic neobvyklého. Sem tam cyklón, ale ten vám proti botrytidě a plísním obecně nepomůže. Víno je obvykle připravováno v nerezu, lahvováno bez jakýchkoliv složitých úprav velmi brzy po sklizni. Ale přesto dokáže zrát 10 až 20 let a neuvěřitelně se vyvíjet od své úvodní citrusové strohosti (= v mládí je to dost složité na pit, i o otrlý ryzlinkofil může být překvapen, kyseliny i přes k 7 g/l při pH 2.8 a nulovém zbytkovém cukru nejsou nic neobvyklého) po komplexní vrstevnatý projev, který si v ničem nezadá třeba s velkými víny z Burgundska. Projev, u kterého i zkušení degustátoři nezřídka kdy přísahají, že víno muselo být školeno v nových dubových sudech, přestože jde o začerstva lahvovaný nerez. Nic složitého, podobné parametry sedí na jedno jediné ikonické víno. Jaké? :-)
pátek 15. dubna 2016
Komentáře používají Disqus
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)