V poslední době jsem tu už málokdy psal celý zápisek o jednom jediném vínu, pokud nešlo o nějakou vyloženou specialitu či výjimečnou záležitost. Ale dneska prostě musím. St. Laurent Schafleiten 2007 vinařství Judith Beck z Burgenlandu. Ročník 2007 byl prvním, kdy najela na biodynamiku. Vinice Schafleiten u Golsu jsou písečné spraše s obsahem štěrku, její Svatovavřinecké z této polohy je pravidelně dost povedené. Spontánní fermentace v otevřených kádích, zrání v dubových barrique sudech. Postupně ale zkrátila dobu zrání i podíl nového dřeva, u tohoto ročníku je to ještě 16 měsíců a nová pětina. Prakticky nikdy alkohol nepřekračuje 12.5 %, spíš je někdy jen dvanáct. Klasická burgundská láhev, tlustá kovová záklopka, kvalitní celokorek.
Nijak tmavá, nazrálá rubínová barva. I ve vůni již nazrálejší, ale stále s parádní trochu tmavší peckovinovou ovocností, zralé višně. Trochu kořenité, decentně živočišné, dřevěná kouřovost. Suché, s bezva kyselinou, šťavnaté, s jádrem sladkých peckovin, krásně postavené, delší, vyvážené. Středně plné, lehkonohé ale s dostatkem důrazu. Je to stylově takové docela burgundské červené a hodně mne baví. Jde si s tím hrát a zkoumat, ale zároveň svádí k pití ve velkých doušcích. Koupeno před dvěma lety tak trochu ve výprodeji za něco přes čtyři stovky a mít víc lahví, tak jsem šťastný. Nemám :-) Každopádně vinařství už má (zase) dovozce, psal jsem o tom nedávno u pěti vzorků (a zrovna před pár dny nakoupil Frankovku Alte Lagen a Beck Ink). Po startu se základem produkce už se odhodlal právě i k těmto specifickým jednotlivým vinicím a dražším vínům, snad mu to vydrží.
Dříve: Sankt Laurent Schafleiten 2009 | Sankt Laurent Schafleiten 2011