pondělí 20. června 2016

Dobrá sudovka, vinný Brexit & další drobnosti

Dá se v Praze koupit dobré stáčené víno, jinak též zvané sudovka? Kde ovšem dobré znamená nejen bez vady a ze kterého vás nebude druhý den bolet hlava, ale dokonce takové, které i trochu náročnější konzument bude v pohodě pít a nebo si dokonce užije. Obětuji se za vás v tomto výzkumu zásadní důležitosti, ale stejně ocením jakékoliv tipy! Přeci jen projít všechno není možné. A rád bych do článku tři až pět vín, pokud se ovšem tolik najdu, že jo. Už jsem se ptal na sociálních sítích a už dostal slušnou řádku zajímavých tipů, ale raději se zeptám i zde. Důvod, proč tohle celé dělám, je prostý. Dost často se mne někdo ptá, kde dobrou sudovku koupit. Na svatbu či jinou velkou oslavu, nejčastěji. Automaticky je od této cesty zrazuji, doporučuji některé osvědčené bag-in-boxy či vína v lahvích s výborným poměrem cena/kvalita, ale málokdy se dají přesvědčit. A jelikož jsem v poslední době dvě hodně slušné sudovky pil (mladý veltlín od Neustiftera a jedno dokonce bio aromatické bílé), kvalitou výrazně za hranicí toho co v sortimentu stáčíren pamatuji z minulosti, rozhodl jsem se do útrob PET lahví podívat trochu detailněji…

Do politiky se v rámci svých vinných příspěvků moc nepouštím, ale v sobotu jsem po pár měsících znovu otevřel Blanc de Blancs 2003 vinařství Nyetimber (viz starší hodnocení) a je to naprosto fantastické pití. A dovolím si vyslovit svůj nesouhlas s hloupým nápadem vystoupení Británie z EU. K tématu i můj oblíbený John Oliver. S vínem to má docela velkou souvislost, UK je naprosto zásadním vinným trhem a ve výsledku by to mohlo znamenat značné změny pro konzumenty i dovozce (a vlastně i vinařství a potažmo jejich zákazníky jinde). Tématu se dnes věnoval Andrew Jefford, Decanter měl už dříve článek na téma, co by znamenal Brexit pro „fine wines“ a další ohledně téhož v kontextu en primeur nákupů Bordeaux 2015.

Guys, this is amazing! Fuck #brexit, we want you in! #wine #sparklingwine #english #sexy #fb

A photo posted by Jan Čeřovský (@belcarnen) on


10 důvodů proč pít naturální vína. Tipů vícero, oceňuji ale především propagaci frankovky a jmen jako Karner Gábor. Zmíněn Magula ze Slovenska, jeho Unplugged frankovka je opravdu moc fajn (ochutnáno na Praha pije víno) a i další vína stojí za pozornost (na dnešní večer chladím Růžového vlka). I o ČR je tam řeč, autor článku je nadšen z Nestarce.

Nedávno jsem se tu zmiňoval, že v Oregonu se může některým vinařům vyplatit přejít na produkci marihuany. Nyní se zase mluví kalifornských marihuanových apelacích, protože terroir přeci platí i pro konopí :-) K čemu se člověk nedokliká při svých toulkách po webech s tematikou vinařského byznysu…


Komentáře používají Disqus