Pokračuji v likvidaci dovezených zásob vína i výdobytků místních restaurací. Manželka odjela do Londýna, takže tempo ochutnávání a popíjení se významně sníží, ale co už :-) V rámci sekce „menších progresivních vinařů“ jsem ve vinném lístku podniku U Kapra (kde se válelo i Barolo) narazil na Bojanovský sklep Uherek, hned několik vín. A viděl je tu i jinde, asi mají v Podkrkonoší dobrého distributora. Bylo to mé první setkání s nimi a prakticky nic o nich nevím, začal jsem Ryzlinkem rýnským a celkem povzbuzen přešel na červené. Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr suché (oblast velkopavlovická, bližší určení původu hroznů neuvedeno) by měl být školen na kalech v akátových sudech. Láhev zelená pistole, diam korek. Tmavší citronová žlutá. Výrazná vůně, ještě trochu kvasnicová, sladší a intenzivní, sušená meruňka, krémový projev a až trochu žlutější exotické ovocnosti. Suché, plnější, výrazná kyselina ale jako celek i přes minimální cukr zakulacené, dost výrazné, dobrá délka, projevem kopíruje vůni. Slušné, efektní pití. Cuvée Element Ignis 2015 moravské zemské je v dubu školená směs Dornfelderu (dominantně) a Frankovky. Zelená pistole, celokorek. Temná, skoro neprůhledná barva, do fialové. Oheň opět dost výrazná vůně, kořenitost, něco přezrálých tmavých třešní, mladé, navoněné dřevem. Suché, dobré kyseliny, zrale ovocné, spíš měkčí a uhlazené, přímé, dobře pitelné. Zaujme mnohé, mne by asi víc zajímal opačný odrůdový poměr nebo čistá Frankovka, Dornfelder je prostě… no žádnou zásadní strukturu a komplexitu jsem u něj zatím nepotkal :-)
Pří výletu do Jičína, kde jsem strávil několik let studiem elektrotechniky a nepochopitelně kováním kramlí, padla volba na oběd na podnik U dělové koule. Reference dobré a nekecají, i polední menu hodně nadprůměrná kvalita a bezvadně zpracovaná poctivá jídla. Takhle to má vypadat! I z vína jsem si vybral, volba nakonec padla na Frankovka 2012 Family Reserve pozdní sběr, jednu ze 773 lahví vyrobených ve vinařství Springer, s hrozny původem ve viniční trati Čtvrtě. Mělo by to být spontánně kvašeno, nečiřeno, nefiltrováno, zrálo v dubových sudech a tak. Vinař si láhev cení na prakticky čtyři stovky, v restauraci 670 Kč, takže očekávání docela velká. Personál jej podpořil karafou, burgundskými skleničkami a pečlivým servisem :-) Světlejší rudá, fialový tón. Víno je to suché, šťavnaté, má to nižší alkohol a lehkost aniž by ztrácelo na pěkné stavbě, fajn kyseliny, červená ovocnost, dobrá délka, lehká zemitost. Jemnější a elegantní projev, hodně dobrý. Jenže tohle vše následuje až po vůni, která dost evokuje některé „egerské tufoviny“, je tam hodně výrazná zemitá linka, ovocnost a další projevy překrývá sklep s kořenovou zeleninou. A neodvětrává. No jo.