Včera večer jsem připravoval kachní prsa a nenašel doma jediné červené Burgundsko, které bych byl ochoten otevřít. Buď bylo ještě mladé nebo šlo o láhev, o kterou se chci podělit s více lidmi. A tak jsem sáhl po Nebbiolu, konkrétně starosvětské klasické podobě z Valtelliny. O jednom víně z vinařství Balgera už jsem se tu zmiňoval, tentokrát přišla řada na Cà Fracia 2000 Valtellina Superiore. Hrozny (naprostá většina Chiavennasca a k tomu možná pár procent lokálních odrůd Rossola Nera či Pignola) pocházejí ze specifického Cru Fracia, které je součástí polohy Valgella. Všechno to vykvasí spontánně, nějakou dobu fermentuje, maceruje a pak leží v tanku, dále je školeno asi deset let ve velkých starých 3000l sudech a pak ještě leží v lahvi. Ročník 2000 je tak něco, co ještě teď koupíte ve vinařství, za 10€ (jinak je cena v obchodech spíše 16-19€). Bordó láhev, plastová záklopka, aglomerovaný korek. Trochu nazrálejší rubínová barva. Lehce divočejší a nazrálejší vůně, červené peckoviny, trochu v kvasu, nazrálé ale zároveň čerstvost, něco květinových tónů, jahoda, decentně těkavé, kořenitost. Takové vzletně energické. Suché, středně plné a docela lehkonohé, výraznější kyselina a šťavnatost, peckovinová ovocnost, decentně svíravé, uhlazující se ale stále znatelné třísloviny, minerální linka, fajn struktura a délka. Je to zábavné a měl jsem dost potíží nevypít láhev na posezení a něco si nechat na další den, vyloženě chlastací záležitost. Mňam.
Což mi připomíná, že ze stejných míst jsem nedávno otevíral další víno, Nino Negri Valtellina Superiore „Vigneto Fracia“ 2009. Tahle je stylověji v burgundské lahvi :-) Odrůdově 100 % Chiavennasca, relativně krátká macerace, nějaká doba v nerezu a pak zrání 20 měsíců v jednou použitých francouzských barrique sudech. Pěkná rudá barva, již trochu nazrálejší okraj do terakoty. Zralejší a vyzrálejší vůně, ovoce na pomezí tmavého a červeného a až lehce do džemových tónů, sušené květy, decentní kořenitost, znatelnější alkohol. Suché, středně plné až plnější, peckovinově sladčeji ovocné, s dost pěknou kyselinou a docela výraznými tříslovinami. Fajn délka. Serióznější, trochu těžší, slušné pití. Fajn, a asi osloví více lidí než Balgera, ale ta mi stylově po pravdě sedí víc. Na rozdíl od ní ale Nino Negri má dovozce, najdete jej u VinoDoc. A pokud jde o Valtellinu, tak tam mají i fajn mapu, byť většina asi (pokud jde o Nebbiolo) ocení spíše mapky pro Barolo a Barbaresco :-)