Španělská bílá, když nepočítám sherry a cavu, se mi doma zas tak často neobjevují. Možná chyba. Před pár dny mne dost oslovilo Cantayano 2014 vinaře jménem Isaac Cantalapiedra (web), který pracuje společně se synem Manuelem. Hrozny, pěstované bio a s netypicky nízkými výnosy, pochází ze tří různých poloh v nadmořské výšce okolo 750 metrů u obce La Seca. Je to sice čisté Verdejo, ale nespadá pod apelaci Rueda, je to „jen“ Vino de la Tierra de Castilla y León. Vzniklo ho necelých dvacet tisíc lahví, jako prvního a jediného vína tohoto podniku. Krátká macerace, fermentace 21 dní v nerezu a desetina vína ve francouzských barrique sudech. Následně půl roku na kalech, lahvováno s lehkou filtrací. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Výraznější zlatavá žlutá. Poměrně intenzivní, efektní vůně, podzimní ovoce do jablka a hrušky, kouřovost, má to váhu i svěžest, již nazrává v lahvi. Serióznější. Suché, živá pěkná kyselina, středně plné, důraznější, podzimní ovoce, decentně medová linka a nazrávání, vyvážené, hezky postavené, s dotykem dřeva. Dost fajn kousek. Na fotce je ročník 2015, který se mi povedlo cvaknout lépe, ale vlastně mne bavil o něco méně. Aromaticky o něco zemitější a květinovější spíše než ovocný, s trochou pecičkové hořkosti v chuti, s fajn kyselinou a délkou ale celkově o něco jednodušší víno. O dovozu uvažuje BIO Sueño, pokud to bude mít rozumnou cenu (a ještě dostanou i čtrnáctku) tak hlasuji pro :-) Navíc docela hezky vypadá.
Měl jsem v neděli chuť na klasické Chardonnay a volba padla na Domaine des Malandes (web) Chablis Vieilles Vignes „Cuvée Tour du Roy“ 2013. Mám styl vinařství rád, ostatně jsem tu o jejich vínech psal několikrát. Tohle je jejich nejlepší ze základních (= než dojde řada na 1er a Grand Cru). Šedesátileté keře, ze 60 % kvašené v nerezu a 40 % v malých sudech 1 až 5 let starých, potom spojeno a 7 měsíců dále v nerezu. Stabilizace vymražením. Ročník 2013 je fajn, vměstnán je ovšem mezi špičkový 2014 a parádní 2012. Klasická burgundská láhev, kovová záklopka a DIAM korek (ještě je ve variantě se šroubem). Citronová žlutá barva. Pěkná vůně, citrusové tóny, trochu žlutého ovoce, již pomalu nazrávající, ovoněno dřevem, kouř, minerální linka. Suché, s pěknou výraznější kyselinou ale vyvážené, lehce krémové, zralá ovocnost směrem hrušky, něco dřeva, slušná mírně pecková a karamelková dochuť. Sympatické, pěkně udělané Chardonnay. V degustacích většinou v kontextu běžných Chablis docela vyskočí a působí komplexnějším dojmem než okolí, asi i díky dřevu, samostatně doma je to o něco přímočařejší ale moc fajn pití. Vozí Jiří Hron.