Před pár dny představila Salome Khardzeishvili ve Veltlínu několik vín ze své rodné Gruzie, klasické záležitosti připravované v kvevri, které se rozhodla dovážet do ČR. Bohužel jsem účast nezvládl, což mne velmi mrzí, ale k nějakým těm vzorkům se nakonec také dostal. Dneska bude řeč o Vita Vinea Kisi 2015 od vinařství rodiny Dakishvili sídlící v obci Shalauri u města Telavi ve východní části Gruzie, kraji Kachetie, s mikroklimatem výrazně ovlivněným umístěním v kavkazském údolím Kondoli. Celkem zpracovávají hrozny z deseti hektarů. Autochtonní a dříve velmi rozšířená odrůda Kisi téměř vymizela, především kvůli sovětské preferenci na pěstování jednoduššího Rkatsiteli. Donedávna bylo evidováno jen okolo dvaceti hektarů, většina v oblasti okolo města Achmeta, odkud pochází i toto víno.
Je z původních výsadeb ze třicátých let minulého století, zpracováno tradičně v kvevri. Výrazná, efektní barva do oranžové, říkají jí jantarová. Klasická, čistá, výluhově bylinková vůně, zelený čaj, s tóny kandovaných citrusů, sušené meruňky, hrušky. Dost zábavné. Suché, čisté v chuti, svíravé, s fajn linkou dobře zakomponovaných tříslovin, pěkná kyselina, bylinkové, sušeně ovocné, krásně vyvážené, delší. Moc fajn „oranžáda“, bez nejmenších náznaků ujetých vadných tónů (různé myšiny, těkavky a tak), povedené. A navíc nejde označovat za nějaké moderní trendy víno, tohle má v oblasti tisíciletou tradici :-)