Jedním ze zásadních zážitků loňského roku byla určitě návštěva obce Mád a setkání s tokajskou legendou Istvánem Szepsym starším. Vše probíhalo bez jazykové bariéry, jeho angličtina je totiž skvělá, přesto nám dal jasně najevo, že maďarština je zásadní jazyk a měli bychom se ho naučit :-) Nad báječnými víny, mapami a kusy vinic debatovali o minulosti (rodina zde sídlí již stovky let), současnosti i budoucnosti Tokaje ve slavné sladké i moderní suché podobě. A bylo to úžasné. István Szepsy má v pracovně hromadu knih o Burgundsku a jeho přístup je podobně terroirový, ostatně i na webu se můžete proklikat na mapku s vinicemi (23 různých v šesti obcích) a jeho konkrétními parcelami tam. Vína jsou precizní, energická, čistá, koncentrovaná a plná (a alkoholická) aniž by ztrácela cokoliv ze svěžesti a parádních kyselin. A viditelně odrážející charakter místa původu, který je snadno zřetelný i mezi odrůdami (vlastně jen dvě, Furmint a Hárslevelű, jen na některých vinicích i s podílem Muskotály) a ročníky. Prostě tak jak to má být, pokud je řeč o velkých vínech.
Když se začne rozplývat nad geologickým složením konkrétních vinic, vyjmenovávat i ukazovat které všechny horniny jde najít na špičkových polohách jako Szent Támas, vytahovat historické mapy, knihy i vlastní výzkumy a k tomu doplňovat poznatky o vlivu počasí a o kolik jsou některé polohy historicky klasifikované jako slabší dnes vhodnější pro suchá vína, jak experimentují s desítkami variant Furmintu (vyselektovaných z asi dvou stovek, cílem je mít v zásadě pro každou vinici jiných několik málo klonů s nejlepšími výsledky) a kdo ví co dalšího, tak ho nejde zastavit a energie z něj úplně tryská. Se stejnou vervou řídí off-road mezi vinicemi a neohroženě se řítí z kopce na kopec :-) Pokud jde o šutry a mapy tak je snad až trochu obsesivní, ale naštěstí totéž platí i pokud jde o kvalitu vín.
Z více než padesáti hektarů dělají jen zhruba 50 tisíc lahví, cokoliv ze sklizně jim nepřijde dostatečné kvality odprodají dál ve velkém a neobjeví se pod jejich jménem. Szepsy má dostatečnou pokoru, aby si dokázal přiznat, že u suchých vín jde stále o záležitost ve vývoji a vše se teprve v nějaké podobě v regionu ustaluje (což nic nemění na tom, že ta jeho jsou už nyní špičková). Jak je cílem opravdu velký Furmint, který osloví opravdovou elegancí a komplexitou, nejen vulkanickou ohnivou silou. Ale zároveň se nebojí sebevědomě označit svá sladká vína za jedna z nejlepších na světě. Právem, zde by byla jakákoliv falešná skromnost nepatřičná. Se sklenkou jeho šestiputňového Aszú jej snadno mezi absolutní špičku zařadíte sami, nenapadá mne příliš lepších sladkých vín.
Szepsyho vína jsem od návštěvy vinařství pil několikrát a pokaždé to byl moc fajn zážitek, o něčem tu i psal. Včera pak měl možnost projet si na ochutnávce čtyři suchá bílá v nabídce Domaine R&W, která ho dováží. Ceny nejsou mírné, co naděláte. Začali jsme čistou a trochu starší lipovinou. Tokaji Hárslevelű Király dűlő dry 2010 zlatá barva, medovost, sušená hruška, kořenitá linka. Suché, výborné kyseliny, čisté, medové, voskové tóny, sušené malvice, dobrá délka. Už hodně nazrálé, v aromatice i chuti. Ještě ne unavené, ale na hranici, pro mne možná už lehce za ní. Následovala tři vyloženě mladá vína.
Tokaji Furmint „Birtok“ dry 2015 je jejich základní „statkový“ Furmint z několika různých vinic, typicky Nyúlászó, Hasznos a Szent Tamás. Projevem dost sevřené, zaprděné, velmi mladé a potřebuje čas. Suché, výrazné citrusové kyseliny, parádní struktura a koncentrace, delší, v chuti docela expresivní. Chci zkusit za dva roky. Tokaji Furmint „Úrágya“ dry 2015 je už jedna konkrétní poloha s keři ze šedesátých let, v překladu to znamená snad něco jako boží lože, při pohledu z Mádu nad vinicí zapadá slunce. Mladé, expresivní, sopečně minerální, energické, suché, šťavnaté, precizně strukturované, dlouhé, s dokonalou kyselinou, bezvadně dřevo, dlouhé, vyvážené. Wow. Špičková věc na začátku své cesty. Tokaji Cuvée „Nyúlászó“ dry 2015 je opět jediná výtečná poloha přímo v Mádu, mix starých (60+ let) a mladých výsadeb, směs Furmint, Hárslevelű a snad i muškát. Poměrně aromatické, důraznější, sopečně kouřově minerální, energické, velmi efektní. Suché, silné, krásná kyselina, energie a délka. Nádherné, plné, suché, efektní víno. Nemá to tak perfektní vážnou strukturu jako Furmint Úrágya, je takové o něco zábavnější a pohodovější, ale podobně skvělé. Mimochodem v Tokaji mluvil o tom, kolik ho stojí jeden špičkový korek a jak s nimi jsou stejně stále problémy. Všechna tahle nová mladá vína byla pod skleněným vino-lokem.