Mám poslední dny strašnou chuť na sladké, asi nějaký cukrový deficit, naštěstí je tohle předvánoční období na podobné choutky ideální :-) A taky mám nutkání otevírat svěží živá bílá bez výraznějšího projevu dřeva, ryzlinky hlavně, ať už s cukrem nebo úplně suchá. Včera takhle padla láhev Dienheim Riesling vom Kalkstein 2014 od nadané vinařky Lisy Bunn (viz dřívější report z degustace). Původně jsem to chtěl ještě nechat ležet, ale… nezadařilo se. Láhev klasická pistole, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Světlejší citronová barva. Čerstvá, svěží, lehce pikantní, energická vůně. Ovocnost lehce až do exotického ovoce, dotyk kokosu, citrusy, minerální linka. Suché, šťavnaté, slušně koncentrované ale vlastně docela lehkonohé, řízné v chuti. Opět parádní svěžest a energie, dobrá délka. Takové… vžum! Zábavné pití, kde je vše koncentrováno do jedné jasné přímé linky. A skvěle se to pije, dělalo mi dost problém nechat alespoň trochu i na dnešek :-)
Chutnal jsem nedávno tři různé podoby Pinot Noir z Krásné hory (web). Pinot Noir Terroir 2014 má světlounkou barvu a příjemnou, svěží docela výraznou aromatiku, je to jemně ovocné, trochu kořenité, v chuti suché, s výraznější kyselinou, šťavnaté, mírně divočejší, chlastací. Solidní „chladnější“ pinot. Základní Pinot Noir 2015 opět světlounká a trochu opalizující barva. Čerstvá, čistá, peckovinově ovocná, lehce herbální, mladičká sympatická vůně. Suché, lehčí, fajn červená sladší ovocnost, kyseliny, svěžest, vyvážené. Nic velkého, ale poctivě „milé“ víno, s dotykem dřeva, krásně pitelné. Vzal jsem ho na párty do Vídně a co se nevypilo s velkou chutí dorazím doma. Nad tímhle vínem stojí Pinot Noir 2015 Barrel Selection, s koncentrovanější vůní i chutí, výraznější ovocnost i projev dřeva, v aromatice znatelná „marihuanová“ herbální linka. Suché, výrazné, plnější, s moc fajn kyselinou, strukturované, delší a velmi fajn červené, určitě nejlepší z těch tří a líbilo se na degustaci hodně nejen mně. Docela by mne zajímalo jak bude zrát, protože je velmi přístupné už nyní. A v otevřené nedopité lahvi vlastně podléhalo oxidaci rychleji než ta základní patnáctka, která držela naprosto skvěle.