Před pár dny jsem se tu zmiňoval o zajímavých italských bublinách menšího rodinného vinařství Stefano Milanesi (web) a že jsem si domů dovezl další, údajně opravdu skvělé, víno od nich. Nemám úplně trpělivost a tak včera láhev VESNA Nature Pinot Nero Extra Brut Metodo Classico padla. Původ hroznů je Santa Giuletta v oblasti Oltrepò Pavese. Ročník oficiálně neuvádějí, ale podle všeho jde o 2012 s degorzáží v listopadu 2016 a na kalech tři a půl roku. Primární fermentace moštu z lisování celých hroznů (z bio vedených a certifikovaných vinic) spontánní, následně zrání na kalech asi do dubna dalšího roku, bez filtrace do lahve. Po druhotné a zrání odstřel, žádná dozáž. Pěkná žlutá barva a velmi výrazné perlení, kvanta malých bublin. Víno je to poměrně důrazného stylu, ale s výtečnou kyselinou a ani v nejmenším utahané. Čisté, podzimní ovoce a citrusy, fajn florální linka a mineralita, kvasnice a chlebová kůrka. Šťavnaté, energické, velmi dobře postavené a poměrně dlouhé, seriózní, vyvážené parádní bubliny. Na úrovni slušného Champagne a s cenou po lahvi okolo 30€. Nechutná to jako Champagne, až na čestné výjimky nemají žádné světové bubliny konzistentně srovnatelní fantastický projev kyselin a strukturu (snad až na ty z Anglie), ale to je dobře. Je to, i přes běžnou bublinovou odrůdu, opravdu své, relativně opulentní a ovocné ale skvěle pitelné, vyvážené, charakterní, bezva. V mnoha ohledech mne naprosto míjí italská mentalita, nechápu je a nerozumím jim, ale víno teda umí. I bubliny. A další kousky tohohle vinařství mne opravdu zajímají. Kdyby to třeba někdo chtěl začít dovážet… :-D
Když jsme u Itálie… Podere della Bruciata (web) Vino Nobile di Montepulciano „Cesiro“ 2012. Taky naturální, pro změnu, bio certifikované a s biodynamikou ve vinicích, minimalizací síření a mladý vinař. Dneska už to ani nezní zajímavě, ještě že tak :-) Kamarád mi z návštěvy vinařství dovezl růžovku a právě toto Vino Nobile, že se mi oboje bude líbit. Sangiovese, spontánní fermentace v betonu bez kontroly teploty, zrání ve velkých starých dřevěných sudech rok a půl, lahvování bez filtrace, celková síra pod 40 mg/l. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Docela tmavá barva, již trochu nazrálejší, vysrážený depot. Tmavší ovocnost, švestka, zralejší, poměrně výrazné, sladší kořenitá linka, něco dřeva, badyán. Příjemné. Suché, šťavnaté, solidní třísloviny a dost dobrá délka, vyvážené, takové příjemně starosvětsky trochu rustikální, dobře postavené, teplejší, se znatelným ale nerušivým alkoholem. Poctivé, dost fajn pití. Asi 20€ ve vinařství.