Dneska pár drobností, ve zrychleném režimu :-) Minulý víkend dorazil do Prahy, jen tak na výlet s přítelkyní, Jean-Marc Séléque. Mladý kluk, ještě mu není ani třicet, a stoupající hvězda nejen naturální šampaňské vinné scény. Krom brouzdání po městě a zkoumání památek provedl i nečekanou přepadovku v baru l’Fleur, základně jeho dovozce Terroir Champagne. Takže se mi změnil sobotní večerní program a nečekaně jsem v deset večer vyrazil do centra pít, tímto děkuji shovívavé manželce za opušťák :-) Jeho vína doporučuji sledovat, potřebují teda trochu času v lahvi (= rok a víc od odstřelu kalů nechat ležet, jinak to moc nedává smysl), ale už základka je výborná. A třeba Partition Millésimé 2010 vyloženě výtečná tvrdší seriózní klasika, mňam. Časem určitě sepíšu víc.
V poslední době úplně nestíhám sledovat nové restaurace, přeci jen je s dětmi trochu komplikovanější někam vyrazit. Ale povedlo se nám navštívit nový konceptu restaurace Bistrot 104 (web). Na tomhle místě se v posledních letech vystřídalo několik podniků a nikdy to nebylo úplně ono. Ostatně i samotný Bistrot fungoval jen pár měsíců a… ehm… hodně daleko ideálu. Teď se Bistrot změnil na „casual fine dining“ restauraci hodně výrazně inspirovanou severem, což i bez okolků přiznávají ve veškeré propagaci (byť tedy z jejich manifestu na webu, především ve video verzi, mi trochu cukalo v koutcích). Byli jsme tam úplně první večer kdy měli otevřeno, takže vše se teprve zabíhalo a především servis bylo nutné brát trochu s rezervou (ale zase když řeknete heslo „Vím, kde je sever“, tak dostanete vinné/nápojové párování k degustačnímu menu zdarma). I vinný lístek je zatím jen „Level 1“ spíše s běžnějšími ale fajn víny a verze s těmi velkými se teprve chystá. Pokud jde ale o jídlo, tak zde spokojenost veliká.
Nápadité věci, hodně dobře připravené, velmi chutné, bezpečně vyladěné už nějakou dobu. Ostatně za nimi stojí tým restaurace Le Terroir, jejíž šéfkuchař Pavol Pavlík má teď Bistrot pod palcem a je zde v kuchyni. Jednotlivé chody nejsou vůbec drahé (a celý osmichod + nějaké to amuse bouche a finger food na úvod + petit four na závěr za patnáct stovek ostatně taky dost dobrá nabídka) a s klidem mohu doporučit. Vína především naturální, prostě sever :-) Jediné, co mne dost překvapilo, bylo masivní spoléhání se na maso. Osobně mi to vůbec nevadí, ale jiným by jediný bezmasý hlavní chod a jedna polévka v nabídce návštěvu zkomplikovat mohl. A právě sever je v tomhle zrovna úplně jinde a trend sofistikovaných bezmasých jídel tam jede skoro stejně silně, jako ty různé pét naty a oranžády ve víně :o)
Milionové podpory plynou také nepoctivým vinařům, píší v Deníku. Někdy si říkám, že dělám něco špatně, když po nocích implementuji EET a snažím mít v pořádku účetní doklady :-) Asi požádám o nějakou dotaci! Tenhle web je dostatečně vzdělávací projekt, ne? Nějaká škatulka by se určitě našla…
V úterý 21/2 pácháme další Družstevní párty (událost na FB, web), tentokrát s lehce zabijačkovou tematikou :-) Vína jsme doufám zase vybrali zajímavá, těšit se můžete na vinařství Flajšinger, Marada, Jaroslav Osička, Dlúhé Grefty, Winepunk, Dva duby, Koráb, Mikulášek či Kuba Novák. A ze zahraničí Srbsko od Milijan Jelić, nějaké to Slovinsko v podání Mlečnika či argentinské bio bubliny :-) A pro zájemce zde jedno z mnoha zneužití legendární a skvělé scény z filmu Der Untergang. Třetí říše a naturální vína aneb Hitler se dozvěděl o Družstvu… :-)