Slavili jsme narozeniny syna a tak jsem vylovil ze zásob něco jeho ročníku a vzhledem k příležitosti i stylovou apelaci. Vinařství Rivetti & Lauro z mé oblíbené oblasti Valtellina a jejich UÌ Vigna 117 Inferno 2012. Vinařství jede směrem k biodynamice, vína připravují ve sklepích historického paláce Torelli v centru města Tirano, jednoho z vůbec nejbližších hranicím se Švýcarskem. Tohle víno je čisté Nebbiolo (v místě zvané Chiavennasca), ruční sběr a selekce hroznů, fermentováno v nerezu a školeno dva roky ve starých velkých 30 hl i menších sudech a také nových francouzských barrique. Zkosená těžší láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Již znatelně nazrálejší nijak tmavá rudá barva. Vůně evokující hlavně peckoviny, mix čerstvých a sušených, dotyk kořenitých tónů a vanilky z dřeva. Suché, středně plné až plnější, s poměrně výraznými tříslovinami a kyselinami, červené ovoce, peckoviny, slušná stavba a velmi dobrá délka se sladkostí ovoce. Po pravdě bych si tipnul, že se nachází v takové té fázi, kdy ještě úplně nenabízí komplexitu a tóny nazrálého vína, ale už odešla taková ta úvodní efektnější ovocnost a živost. Měl jsem s otevřením počkat :-)
Což mi připomíná, že jsem od Rivetti & Lauro otevřel v uplynulém roce dvě další vína a nejspíš o nich nic nepsal, tak to mohu napravit dnes. Ui' Vigna 298 Sassella 2011 je taktéž čisté Nebbiolo a víno školené úplně stejně jako předchozí, jen tedy z jiné části Vatelliny :-) A v lahvi celokorek místo aglomerovaného. Nijak tmavá, již trochu nazrálá barva směrem do terakoty. I ve vůni nazrálejší, trochu kořenité, „pinotově“ peckovinově ovocné, jemnější a elegantní. Suché, středně plné, fajn kyseliny, pěkně dlouhé a výborně pitelné. Základem je sladká peckovinová ovocná linka, ale jsou tam již příjemné nazrálé odbočky, celek vyvážený, velmi pěkný. Líbilo se mi hodně.
Sforzato Dell'Orco 2010 je přeci jen trochu něco jiného, sice opět stoprocentní Nebbiolo ale z hroznů 3 až 4 měsíce vysoušených (nejznámější víno tohohle styl v Itálii je určitě Amarone della Valpolicella). Potenciální alkohol musí být nejméně 14 % (což ale po pravdě mají i některá běžně připravená vína) a zároveň hrozny lisovány nejdříve na počátku prosince. V místním dialektu se tomu říká sfurzàt, apelace je pak Sforzato di Valtellina DOCG. Zrání dva a půl roku ve velkých sudech a také malých francouzských a amerických, i nových. Zde alkohol 15.5 %. Tmavá granátová barva. Výrazná, hutnější, nabušená zralejší vůně. Sladké ovoce, peckoviny, dřevo, tabák, kořenitá linka, rozinky. Suché, silné, koncentrované, tříslo, kyseliny, výrazná třešňová ovocnost, strukturované, efektní, dlouhé, bohaté… i přes to všechno, co se tam děje, vyvážené a vlastně docela elegantní. Moc dobré! Jinak vína byla dovezena přímo z vinařství a první dvě stála 19€ a tohle trochu víc, 28€.