Než se ochladí, tak trocha osvěžení do vedra a dusna, dvakrát bublinky. Petr Koráb z Boleradic má už na trhu mnohými před měsíci obdivovaný Future Sekt 2015 z odrůd Pinot blanc a Chardonnay. Teda jmenuje se to stále „budoucí sekt“, ale přitom už je to víno hotové, žádná korunka ale hezky agrafa, normálně s odstřelenými kaly. Tmavší barva směrem do zlaté, jemnější perlení menších až středních bublinek. Výraznější aroma, ovocné, pocitově něco macerace. Plnější a důrazné v chuti, je tam znát trochu cukru a dojem sladkosti navíc podporuje i výraznější alkohol. Poměrně dlouhé, hezky postavené, i přes ten důraz je tam vlastně taková fajn „oplácanější“ elegance. Prostě žádné štíhlé blanc de blancs šampaňské, ale hodně výrazné křivky. Na domácí scéně rozhodně vyčnívající bubliny! Popito na narozeninové oslavě u Fajnšmekra, tam snad mají / budou mít.
Popojedeme. Matúš Vdovjak a jeho Ram-Páš 2016. Je to vlastně ten teď tak oblíbený „pet-nat“, v podstatě už téměř úplně prokvašený burčák (fáze, které se na Slovensku říká rampáš, pokud to správně chápu), akorát nalahvovaný, dojede už ve skle a máte tam nějaký ty kaly a hlavně bubliny. Tohle víno nadchlo davy na letošním festivalu Praha pije víno, podobně jako svého času prosecco od Costadilá. Já ho pil poprvé až včera na další párty Družstva. Vdovjak sídlí ve Veľkej Tŕni, takže slovenská část Tokaje, tohle víno je z nejsevernější části oblasti vůbec. Sesbíráno při relativně malé cukernatosti, lisovány celé hrozny. Jo a je to čistý Furmint, jsem zapomněl říct. Víno je to neuvěřitelně živé, s parádní kyselinou a nízkým alkoholem. Energické, pije se to jako limonáda, nic složitého ale ten prvek zábavnosti je tam obrovský. Vlastně nevím, jestli už ho někdo oficiálně vozí, tohle byl nákup přímo u vinaře. Ale jestli jo, a ceny by byla rozumná, tak bych si prosil karton! :-)