Zajímavých producentů Champagne na našem trhu přibývá, včera jsem se mohl díky narozeninovému dárku od manželky alespoň jednou lahví seznámit s dalším z nich. Je jím rodinné vinařství Lacourte-Godbillon z Montagne de Reims, konkrétně vesnice Écuiel a tedy na dohled od Remeše. Coby nová generace jej převzala od svého otce Géraldine Lacourte společně s manželem Richardem Désvignes teprve v roce 2006. Stále ještě prodávají malou část hroznů velkým producentům, ostatně do druhé světové války to bylo hrozno kompletně všechno a teprve pak začali dělat vlastní víno, ale většinu už zpracovávají sami. Ročně je to nějakých šedesát tisíc lahví. Vlastní 8 hektarů vinic, většinu právě v okolí Écuiel (rozprostřeno na téměř padesátce různých parcel). Vedou je v bio režimu a vína, které přijdou na trh za pár let, už budou certifikována. Stejně tak nově na vinětách už nebude značka RC (Récoltant-Coopérateur), ale správné pěstitelské RM (Récoltant-Manipulant). Dříve si totiž nechávali hrozny lisovat a primární fermentaci dělat v místním družstvu, ale teď už mají vlastní prostory a vybavení. Většina vína je zpracována v nerezu, ale používají i dubové sudy (z místního dřeva). Vína zrají na kalech v lahvi nejméně dva a půl roku, ale spíše déle, a následně si je nechávají ještě pár měsíců než je pustí na trh. Na vinětě datum odstřelu najdete, dozáže obecně spíše menší.
Champagne Lacourte-Godbillon Extra Brut je nově značeno jako Brut Nature, ale i toto víno už je kompletně bez dozáže. Složení 50 % Pinot Noir a 50 % Chardonnay (bez malolaktiky), základ ročník 2010 s rezervou z ročníku předchozího, na kalech čtyři a půl roku (odstřel září 2015). Citronová barva, velmi pěkné perlení malých bublinek. Svěží, čerstvá vůně, parádní klasika. Citrus, citronová tráva, hruška, toastové, jasné delší zrání na kalech. Suché, středně plné, přísnější ale ne strohé, ovšem kyselina hraje roli zásadní. Pěkná ovocnost, jablko a zralé žluté plody, fajn délka, minerální linka. Moc příjemné pití. Dováží Weinort. Což mi připomíná, že jsem u nich už fakt dlouho nebyl. Přitom mají v sortimentu pár vyloženě doporučeníhodných vinařství, hlavně teda z Německa (Kühling-Gillot, BattenfeldSpanier, Jean Stodden, Müller Catoir a tuna dalších, ostatně jsem tu o většině psal), ale i parádní Alsasko od Josmeyera, z Wachau Hirtzbergera, od Neziderského jezera je tam Pöckl… to zase bude útrata :-)
BTW jak řešíte současné otřesná vedra? :-) Jeden tip z mého oblíbeného seriálu…