Vedro přešlo do bouřek a souvislého lijáku, čas změnit obsah sklenek. Některá vína jsou sázka na jistotu. Když tak koukám na zdejší články, tak jsem opakovaně psal o frankovce vinařství Karner Gábor ve formě samostatného článku – Nádherná velká Frankovka (tam je nejvíc detailů o vinařství) a Další chutná frankovka z Mátry. A to už něco znamená :-) Jsme v Maďarsku, v Mátře, a ve sklence je Vitézföld Kékfrankos 2011. Což byl trochu komplikovanější rok, kdy došlo k přirozené redukci už ve fázi květu, takže hodně nízké výnosy. Odrůda je to v její stoprocentní podobě, školená je dobu v plastovém tanku a potom v dubových sudech (225 a 500l, pokud se nepletu), lahvována s dost omezenou sírou do burgundské láhve. Pro svá top vína používá dost nečekaně skleněný vino-lok. U červených s potenciálem zrání mne to překvapuje, ale obsah lahve je hodně přesvědčivý.
Temná barva, hutnější projev, do fialové. Intenzivní, extraktivní, koncentrovaná vůně. Tmavé peckoviny, švestky, černé třešně, vánočně kořenitá linka, do toho výraznější linka dřeva, vlhce drceně kamenitá mineralita a lehká divokost. Působí extrémně svěže, živě. Což se potvrzuje v chuti. Víno je suché, plné, šťavnaté, kyselina opravdu výrazná a rozhodně málo není ani tříslovin, takových příjemně jemnozrnných. Na první dojem trochu svíravější a mladistvé, ale určitá hebkost se tam už začíná objevovat, opět tmavě peckovinové. Efektní, fantastické čerstvé, energické. Pije se skvěle, ale vůbec bych netipoval šest let věku. Tohle má před sebou ještě velkou cestu a bude trvat několik let, než se vůbec dostane na vrchol a nabídne nejvíce. Velká Frankovka. Pokud vím, tak Karner Gábor stále nemá systematického dovozce do ČR, takže se musíme spoléhat na občasné závozy nadšenců přímo od něj a/nebo objednávky z e-shopů v Maďarsku.