Nedávno jsem se tu dost nadšeně zmiňoval o El Animal Blanco 2016 od Finca Inanna. Od té doby jsem pár lahví zakoupil, jednu už i otevřel a konečně také dostal k dispozici technické informace. Odrůdy projevu odpovídají – Verdejo, Sauvignon a Viognier ze smíšených výsadeb, vinic asi 40 let starých v nadmořské výšce 900+ metrů. Sešlapané hrozny spontánně fermentují v nových dubových sudech, poté je víno vyzráváno ve velkých dubových (prý maďarských) sudech asi 6 měsíců, lahvováno bez čiření a filtrace a se sířením někam k 50 mg/l celkové. Proč to má na vinětě amforu, kterou používají pro jiná vína, fakt netuším. Ale tím se trápit nebudu. Kalnější tmavší žlutá barva. Intenzivní aroma, čerstvé, zralejší, herbální a bezová linka, k tomu čerstvá svěží sladší ovocnost, citrusy, pomelo a něco dřeva. Mění se se vzdudech, vyvíjí, je strašně zábavné zkouše různé velikosti sklenic a co to s projevem dělá. Suché, intenzivní, má to váhu i lehkost, fantastické výrazné kyseliny, žlutě ovocné, citrusové, fajn délka. Bohatší, strukturované, docela dlouhé, efektní, seriózní zajímavé víno. Baví strašně moc, vyzkoušejte jak jen budete moct! I takhle může vypadat španělská bílá biodynamika. Krom dovozce by to měl mít Thir v Táboře nebo Vinograf na Senovážném (i po skle).
Projel jsem si teď sortiment novinek, jak úplně nových vín tak aktuálních ročníků, ze sortimentu Veltlínu. A zaujala mne toho spousta (třeba další frankovková vinice u Franze Weningera), určitě se zmíním detailněji časem. Jedním z vín, které mne oslovilo, bylo cuvée Dva pinoty od Petra Kočaříka. Je to taková pěkná ukázka, co všechno může být „prostým“ moravským zemským vínem. Hrozny z Čejkovic. Odrůdy Pinot noir a Pinot Gris, každá vinifikována zvlášť a školena přes rok v dubových sudech. Jak modrá tak šedá rulanda připraveny coby bílé víno. Modrá ročník 2014 a šedá 2015. Žádné čiření, žádná filtrace a síření také dost omezeně. Tmavší, trochu matnější výrazná barva. Aromatika na úvod jasně upomínající k drahým dubovým sudům, postupně se otevírající do docela výrazné ovocnosti, citrus v podobě grepů, zralé jablko, lehce kořenitá a medová linka, minerální tóny a nemalé náznaky, že v chuti rozhodně nebudou chybět kyseliny. A nechybí. Suché, středně plné, šťavnaté, s živou citrusovou kyselinou, opět trochu výrazněji dřevo, šťavnatost ovoce, dobře vybalancované, již lehce nazrávající, pěkně postavené, zajímavé delší charakterní víno. Lepší z velké burgundské sklenice. A budu si muset u Petra Kočaříka zvyknou na nové viněty :-)