Zásilka ze Španělska úspěšně dorazila! I když vím, že bych měl nějakou dobu počkat a nechat vína po téměř dvou tisících kilometrech a několika překládkách trochu si sednout, tak… to bylo silnější než já (a asi vás teď čekají španělské týdny v Casa de Jižní svah) :-) Rovnou jsem nachladil a otevřel Valdespino Manzanilla Deliciosa En Rama Saca de Primavera 2017 Edición limitada. O běžné variantě tohoto vína jsem psal před rokem a půl a věnoval se tu též tématu en rama, lahvováno „přímo ze sudu“ bez všech dnes běžných zásahů. Jarní verze Deliciosy, stočená v dubnu tohoto roku, rozhodně působí jako manzanilla bez úprav, a i v kontextu dnes tak oblíbených en rama lahvování jde o trochu svérázný kousek.
Tmavší, matnější barva do zlaté. Zralejší vůně se známkami odumírání flóru a nastupující oxidace, která by časem vyústila ve vznik sherry Amontillado. V sudech víno strávilo zhruba šest až sedm let a typicky se tahle podoba značí jako Manzanilla Pasada. Trochu hutnější projev, slané mandle, zelené olivy, jablko a med, starý vlakový vagon, trochu herbální. Suché, poměrně silné v chuti, širší, pronikavé a pikantní, ostřejší a dost koncentrované, jablko, mineralita, slanost, pecka, výrazný umami dojem. Pokud očekáváte pod manzanillou lehký světlý přímější svěží styl, tak tohle je úplně jinde, v ČR zaujme myslím jen pár sherry deviantů. Záležitost tak trochu meditační, už se těším na sklenku s knížkou a nějakou důraznější slanou sušenou šunkou a olivami na talíři :-) Plán na dnešní večer!