V uplynulých týdnech jsem se propíjel sortimentem italských vín dovozce Víno pro Vás, především pak různými novinkami a kousky co dosud neznal. Šlo třeba o průřez produkcí piemontské Cascina Ciapat di Bertello, vín především ze svahů Roera. Rodinna Bertello hospodaří asi na 11 hektarech a v současnosti už podnik vede šestá generace. Bavila mne obě bílá Arneis, jak svěží citrusovější příjemné Roero Arneis „Pian Alto“ 2016, pěkně postavené vybalancované bílé, tak o něco koncentrovanější a silnější, zakulacenější a krémovější ale stále s výbornou kyselinou a velmi svěží Roero Arneis „Lunetta Soprana“ 2016. Obě vína měla v aromatice hodně zajímavou lehkou rozmarýnovo-pryskyřičnou linku. Langhe Favorita „Rocca dei Frati“ 2016 jela stylově hodně podobně, ostatně i včetně té specifické aromatické linky, ale v projevu byla ovocnější, do tropika, pěkně suché a svěží, středně plná, poměrně koncentrovaná, žluté ovoce, fajn délka. Velmi slušný kousek.
Z jejich červených proběhla srovnávačka čtyř vín odrůdy Nebbiolo. Langhe Nebiollo „Sarzorí“ 2015 je víno světlejší rubínové barva, s čerstvou svěží chladnější „nerezovou“ peckovinovou aromatikou, suché, šťavnaté, s výraznější kyselinou, svíravější, přímočaré pití. Kdo má rád třeba chladnější lehčí burgundské pinoty, tak by si to mohl užít. Nebbiolo d'Alba „Le Terrazze dei Beccheri“ 2015 má o něco tmavší rubínovou barvu, působí o něco hutněji. Svěží, mladistvá, trochu tmavší peckovinové aromatika neovlivněná dřevem, lehce kořenitá a květinovou linkou. Suché, mladistvé, svíravé, fajn kyseliny a výraznější třísloviny. Čerstvé, syrovější, šťavnaté slušně postavené červené, které vyloženě volá nechat ho trochu uležet nebo teď propojit s nějakou pečínkou. Nebbiolo d'Alba „Bosco del Monaco“ 2015 opět pěkná rubínová barva. Trochu zralejší, teplejší ovocnost, dotyk květinových a kořenitých tónů, něco dřeva, káva. Suché, s lehce sladší ovocností ale stále tvrdší styl, mladistvé, pěkně postavené, dobrá délka, potenciál zrát. Z těchto tří asi nejkomplexnější projev, ale já si vlastně dost užíval onu syrovou tvrdost Le Terrazze dei Beccheri. No a na závěr Roero 2012. Nijak tmavá, lehce nazrálá rubínová barva. Nazrálejší aromatika, zralejší sladší ovocnost, červené ovoce až lehce do džemových tónů, kořenitá linka, pěkně zapracované dřevo. Suché, šťavnaté, pěkná zralejší ovocnost, decentní živočišná linka, kořenitost, fajn kyseiny. Již uhlazenější třísloviny, přístupné, fajn červené.