O tokajském vinařství Szent Tamás, potažmo jejich veskrze úspěšném projektu MÁD, už jsem se tu rozepisoval. Jejich základní víno je samozřejmě fajn a sklenku si dám kdykoliv rád, ale kousky jako Furmint z vinice Percze (!!!) či Kővágó mne dokáží vyloženě nadchnout. Chladným mne rozhodně nenechal ani výběr Nyulászó 2013, půl na půl Hárslevelű (Lipovina) a Furmint z výtečné vinice u obce Mád, školeno v pětistovkách sudech ze zemplínského dubu). Uzavřeno ve speciální lahvi na tokajská suchá vína, s kovovou záklopkou a skleněným vinolok uzávěrem. Citronová žlutá barva. Příjemná, výraznější vůně, ve které se mísí florální tóny, ovoce směrem broskve, zajímavá linka lesních jahod a tóny ze dřeva. Vínu sluší větší sklenice, klidně balónová „montrachetka“ na bílé burgundské. Suché, čisté, s výtečnou kyselinou a krásnou minerální linkou, šťavnaté, ovocné, lehce krémové, delší. Vyvážné, seriózní parádní bílé. Zároveň poměrně efektní a myslím schopné nadchnout i „běžného“ konzumenta (ke kterému ale cenovou kategorií nesměřuje, kolik jsem za něj v Tokaji dal si úplně nevybavuji, ale v přepočtu určitě 500+ a dnes jejich vína stojí ještě více), ve skvělé kondici a stále s energií a potenciálem zrát. Líbí se mi velmi. Pro zajímavost poznámky k mladšímu ročníku podobného vína, ale od legendárního Istvána Szepsyho. Který je, pravda, otcem vinaře úřadujícího ve vinařství Szent Tamás (a který se také jmenuje István Szepsy a Szent Tamás je nejen jméno vinařství, ale i top vinice v Mádu, aby v tom byl pořádek, že jo…).
Roland Velich z vinařství Moric je jednou z hvězd Burgenlandu a autor famózních frankovek. Teď přišel s novým projektem, který nazval Hidden Treasures. Oněmi skrytými poklady jsou charakterní vína Maďarska, špičkové produkty z unikátních terroir od výtečných vinařů, které díky svému jménu pomůže více zpropagovat. Hidden Treasures / A Moric Project Nr. 1 Peres Furmint feat. Homonna Attila 2015 je spoluprací s vinařem z Erdobénye a v poslední době docela skloňovaným autorem suchých furmintů. Ze zhruba čtyř hektarů ručně a bez chemie ošetřovaných vinohradů na několika menších parcelách (asi top jsou velmi staré výsadby na vinici Határi) dělá dle ročníku 3-5 tisíc lahví, vždy spontánně fermentovaných, vždy školených v dubových sudech. Tahle kooperace je připravena stejně, uložena v burgundské lahvi s celokorkem a hodně zajímavou vinětou. Citronová žlutá barva. Víno nutně potřebuje rozdýchat, klidně do druhého dne v lahvi nebo do karafy. Poměrně komplexní vůně, zajímavá složitější ovocnost, hrušky, lesní jahoda, lehce pryskyřice a kořenitost. Suché, čisté, pěkná kyselina. Slušně plné, pěkně postavené, celkem uhlazené, delší, s decentním dotykem ovocné sladkosti. Sympatické pití, byť na zadek jsem si z něj úplně nesedl. Pro nováčky v odrůdě to možná bude větší zjevení. A je svým způsobem paradoxní, že tohle víno je vlastně z nejlevnějších z toho co Homonna Attila nabízí (alespoň pokud jde o čistý Furmint), byť stále se bavíme o pětistovkové kategorii. V kombinaci se jménem Moric, které rozhodně není známo pro příjemnou cenovou politiku, by to člověk úplně nečekal. Pokud to pomůže přitáhnout pozornost k parádním suchým (nejen) tokajským furmintům tak jedině dobře! Jinak vinařství Szent Tamás k nám dováží Vinorum a i tohoto Homonnu jsem měl od nich.