Casa de Sí, vinařství ze španělské apelace Calatayud, je mladým projektem manželského páru australských enologů jménem Sarah Morris a Iwo Jakimowic, od roku 2011 postupně nakupují menší zajímavé vinice. Přístup je vlastně stejný jako v jejich australském vinařství, tedy nízkointervenční ve sklepě a na vinicích hospodaří bio(dynamicky). Víno Chiquitín 2016 je čistá Garnacha ze starých výsadeb, spontánní fermentace celých hroznů v nerezu, delší macerace, trocha zrání v amforách a pak bez čiření a filtrace do lahví, jen s decentním zasířením. V překladu by jméno bylo něco jako „malý a mladý“. Burgundská láhev bez záklopky, aglomerovaný korek. Tmavší barva, trochu do fialové, nic hutného ale. Čerstvá, zábavná výraznější ovocnost, mix tmavých a červených plodů, jahoda, černé třešně. V chuti suché, šťavnaté, lehce svíravé, ovocnost kopíruje vůni, čisté, čerstvé, energické a skvěle pitelné. Sice třináct a půl voltů, ale působí lehčím dojmem. Rád od nich zkusím i něco serióznějšího.
A aby to tu nebylo jen o Španělsku, v poslední době se mi tu nějak rozmáhá, tak jedna Itálie, bílá navíc. Sergio Mottura Grechetto „Poggio della Costa“ Civitella d´Agliano IGT 2016. Čistá odrůda Grechetto, ke které tu brzy sepíšu něco víc, a v jejím rámci víno považované za jeden z etalonů kvality. Alespoň v chytrých knihách co mám k dispozici :-) Jako bonus bio. Zelená burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM korek. Citronová, světlejší barva. Čerstvé, čisté, spíše diskrétní aroma, s minerální linkou a postupně ovocnými dotyky meruňky a ananasu. Suché, čisté, s velmi fajn kyselinou a šťavnatostí, středně plné ale takové lehkonohé, křehčí, pěkně postavené. Vybalancované, velmi příjemné víno, takové tišší a vyžadující větší soustřední, ale odmění se za něj. Na rozdíl od vín výše, které jsem kupoval ve Španělsku, tohle dovozce má a je jím VinoDoc.