Není to tak dávno, co jsem do jednoho časopisu psal jakéhosi průvodce oblíbenými termíny v degustačních popisech vína, u kterých ale normální konzument málokdy tuší, o co že se vlastně jedná. A už kdysi jsem tu měl článek K degustačním poznámkám románového rozsahu a k tematice popisů vína se vracel i předtím a potom. Je to svébytný literární styl se vším, co k tomu patří. Leckdo ty popisy jen tak přelétne, co taky s třešněmi a čokoládou, a čeká jen na verdikt, dalším stačí dokonce jen shrnutí v podobě bodů. Dost možná máte i vy nějaký výraz či obrat, běžně se v recenzích vína vyskytující, ze kterého vám naskakují pupínky a nesnášíte ho. Znám třeba pár takových, kteří protáčí oči u minerality :-) Klidně se podělte! Neslibuji, že se v mých recenzích něco změní, ale třeba se alespoň zamyslím. A aby vám ten výběr šel hezky od ruky, tak jsem si připravil vysvětlivky některých častých „neovocných“, a tedy hůře představitelných, termínů. Jde samozřejmě o vysvětlivky spíše humorné. Ale myslím, že některá hodnocení by díky nim konečně začala dávat smysl… :-)
- Zajímavé – moc mi nechutná, ale bylo drahé
- Náročné – vůbec mi nechutná, ale bylo drahé
- Líbivé – levné a moc mi chutná, ale bojím se to přiznat
- Skvělé k jídlu – samostatně nepitelné
- Svěží – příšerně kyselé
- Řízné – slezla mi zubní sklovina
- Živé – olízl jsem 9V baterii
- Výrazné třísloviny – už půl hodiny nemám cit v ústech
- Minerální – popis je moc krátký a je třeba dodat další pozitivní výraz
- Uzavřené – vůbec nevím, co si o víně myslet
- Živočišné – smrad jak v pavilonu slonů
- Jemné – má to vůbec chuť?
- Delikátní – není to náhodou voda?
- S potenciálem zrát – momentálně nepitelné
- Na vrcholu – kdybych ho jen vypil vloni…
- Za zenitem – bylo drahé, tak nevyliju
- Ve špatné fázi – vůbec mi nechutná, ale mám ještě jedenáct lahví
Oxidativní – smrdí jako jabčák - Cassis – černý rybíz, ale víno bylo drahé
- Sous Bois – tlející podzimní les a houby, ovšem v drahém francouzském víně