Probíral jsem se nedávno vinnou chladničkou a přemýšlel, co zajímavé bych mohl otevřít. Zrak mi padl na Domaine André & Mireille Tissot „DD“ 2016 Arbois Rouge, tedy červené za kterým stojí biodynamický mág Stéphane Tissot. Teprve šestnáctka, moc mladé… ale… že jo :-) Je pojmenováno po vinařově otci, Dedé, a momentálně jde o červené kterého dělají nejvíce (něco přes deset tisíc lahví, část z toho magnumky). Jde o spojení odrůd Trousseau a Poulsard, těch je tam každé více než třetina a hrozny jsou pomlety, s méně než třetinou celých hroznů Pinot Noir. Fermentace samozřejmě spontánní, dlouhá macerace až tři měsíce, vyzráváno ve stoletých 2000l sudech. Oproti chladnějším ročníkům má „vysokých“ 12 % alkoholu, běžně mívá klidně jedenáct. Prodáváno bez filtrace a kompletně bez síření v dnes již typické jurské lahvi uzavřené celokorkem a kovovou záklopkou (případně, hlavně u magnum, s hrdlem místo záklopky zavoskovaným).
Poměrně tmavá barva s odstínem do fialové. Čerstvá, energická vůně, mladistvě nesířeně čerstvě drceně ovocná, spíše tmavší peckoviny, ostružiny, něco kořenitých a bylinkových tónů. Hodně fajn. Suché, živé, šťavnaté, středně plné, s fajn kyselinou, vše z vůně se objevuje i v chuti. Krásně pitelné, zábavné, zajímavé víno. O něco lepší lehce podchlazené, třeba k patnácti stupňům. Už první den byla v chuti i vůni lehce zemitá linka a trošku jsem se bál, aby se se vzduchem do druhé dne nějak nerozvinula. Což se bohužel stalo a rozdýchané víno vykazovalo známky možná ne takové té úplně odporné ulpívající myšiny, ale rozhodně tam byla složka, která tímto směrem šla, a požitek z vína mi kazila. U jeho bílých jsem s tím problém neměl (vyšší kyseliny?) a ani při poslední návštěvě na to nenarazil ani u dalších nesířených červených. Mám doma ještě čisté Trousseau z amfor, tak uvidíme.
Starší články: Návštěva u Tissota a perfektní vína z Jury |Crémant BBF | Chardonnay Patchwork