Nových „zásadních“ vinných objevů v poslední době nemám zase tolik, nedaří se mi příliš vyrážet na degustace. Ale někdy se povede i doma náhodnými nákupy. Tedy náhodnými… po sérii skvělých zkušeností jsem začal systematicky vyhledávat vína, na kterých se podílel Raúl Pérez, o různých jeho kouscích už jsem tu psal opakovaně a pokud jde (nejen) o odrůdu Mencía, tak fakt umí. Když jsem narazil na projekt v oblasti Ribeira Sacra, který má dohromady s vinařem jménem Rodrigo Méndez, hned jsem láhev zkusmo pořídil. Méndez totiž zase stojí za Forjas de Salnés v Rías Baixas, také od něj jsem měl výtečná vína (a další čekají na otevření). Raúl už v Ribeira Sacra vinařil dříve, ale jeho nový projekt Castro Candaz se nachází ve výrazně chladnější části Chantada, na svazích o něco méně strmých a zároveň s o hodně větším podílem žuly na úkor břidlice. A cílem jsou vína s nižším alkoholem a výraznějšími kyselinami, lákavé! Prostory na vinaření si pronajali. Pro kvašení jedou celé hrozny, kvasí spontánně, nečiří, nefiltrují.
A Boca do Demo 2015 je jejich vrcholné víno, základ má čím dál oblíbenější Mencía a k tomu Domingo Pérez ((alias Merenzao či Bastardo neboli jedno z mnoha jmen pro zásadní odrůdu Jury, Trousseau), Garnacha Tintorera a Caiño, vše z výsadeb 70-80 let starých u Santa María de Rosende. Fermentace a macerace v 1500l francouzském sudu, ve stejném sudu a troše menších rok zrání, produkce nějakých 3000 sedmiček. Láhev je to burgundská, s kovovou záklopkou a celokorkem. Barva dost tmavá, lehce fialový tón. Čerstvá, svěží, energická vůně, zralé červené peckoviny, třešně, decentní upocenost, kamenitost, ryzí třešňovost. S časem a vzduchem jakoby trochu tmavlo a hutnělo, získávalo i lehce zemité a těžší tóny. Suché, středně plné, šťavnaté s perfektně zakomponovanou svěží kyselinou, něco třísla a svíravosti, vybalancované, docela dlouhé, peckovinové. Výborně strukturované, mladistvé, trochu kořenité, energické, zábavné charakterní pití. Nádherné víno, které mi i v takhle mladé podobě poskytuje podobné potěšení, jako (hodně) dobré červené burgundské z Côte de Nuits, byť samozřejmě splést by si je nešlo. Mám teď v plánu objednat a zkusit i jejich levnější kousky (tohle bylo už za 26€, ale stálo za každý cent), snad budou alespoň trochu stylově podobné.