středa 25. dubna 2018

Mělnický kalamář ryzlinkem naplněný

melnicky-kalamar-riesling-2015Už jsem tu opakovaně psal, že mám nedůvěru k neobvyklým tvarům lahví s vínem. Velmi časti značí, že obsahu byla věnována… menší péče :-) Před třemi jsem se tu zmiňoval o návratu mělnického kalamáře, ve speciální limitované edici, a naznačoval, že při troše štěstí časem přijde i průmyslově vyráběná varianta místo cenu velmi výrazně šponujících ručně foukaných lahví. A to se také stalo. Tvůrci v čele s Tomášem Trejbalem zmapovali několik desítek unikátních tvarů mělnického kalamáře a přišli, ve spolupráci s mladým designérem Šimonem Duškem, s novou moderní variantou dnes nejběžnějšího objemu 0.75l (byť na první pohled působí větším dojmem, dosahují toho i výraznou prohlubní ve dně). Nový kalamář má nápis a prostorem pro vinětu embosovaný přímo ve skle a uzavřen je skleněným Vinolokem (větším než ty obvyklé) z Preciosy pevně přichyceným kovovou páskou s českým lvem. Vypadá to krásně a jsem z toho trochu naměkko, po pravdě (ale možná je to i šestými narozeninami syna a nostalgickým zíráním na staré fotky). Jsou k tomu i hezké krabičky a navíc výnos z prodeje prvních 2500 lahví byl určen ve prospěch několika nadací (Srdcerváči, Alzheimer nadační fond a Debra ČR). Lze si přát něco víc? Aha, aby uvnitř bylo dobré víno…

Což naštěstí je. Obsah kalamáře poskytl Školní statek Mělník, jde o jejich Ryzlink rýnský 2015 kabinetní suchý (ev. č. jak. 351-17/13, šarže C5/15) z mělnické viniční trati Liběchovská. Tedy víno, které je/bylo k dispozici i v běžném balení, už stihlo posbírat pár ocenění a především mne už v minulosti svým projevem nadchlo. Citronová žlutá barva. Stále energicky svěží ale již nazrávající báječná aromatika, kombinace florálních tónů, jablka, decentně krémový tón a jemný dotyk medu, klasické. Suché, svěží, lehkonohé, šťavnaté s výraznou kyselinou, opět bezva kombinace květinových a ovocných tónů, dobrá délka, energie, odeznívání každého doušku láká k novému napití. Další sklenku, prosím! V tomhle balení stojí víno bez desetikoruny pět stovek. Cílem do budoucna je, že „do kalamářů se budou lahvovat pouze kvalitní vína. Ta bude vybírat speciální komise složená z odborníků i laiků. Může se tak stát, že nadejde rok, kdy do kalamářů nepřijde žádné víno a budou i léta, kdy se v nich objeví krásné mladé víno vedle archivního kousku. Šanci dostat víno do kalamáře by měl mít i vinař, který dělá třeba i jen 2.000 lahví ročně. Důležitý je původ hroznů a především kvalita.“ Držím palce.

PhotoGrid_1524665687832

Komentáře používají Disqus