V rámci finálních příprav na cestu do New Yorku a Montréalu (informace o třech párty s víny z Moravy a Čech, které tam chystáme s Družstvem, najdou zájemci na druzme.se; klidně dejte vědět známým co se v těch místech vyskytují a mohlo by je zajímat) jsem otevřel… bourbon :-) Ale bych si zachoval dekorum byl to bourbon certifikovaně bio, nefiltrovaný a lahvování konkrétního sudu. A hlavně s poněkud netypickým složením. Povinných 51 % tvoří samozřejmě kukuřice, zbytek ovšem značně méně obvyklé proso. Takže celek je bezlepkový ;-) Proso mimochodem tahle palírna zpracovává i samostatně, připravuje taky čistou špaldu, to vše ve variantách běžných nebo z obilí praženého. V sudech rozumně toastovaných nebo silně vypálených, kosher i ne. Jo a dělají i gin, včetně v sudu školené varianty. Vybírat je fakt z čeho, na palírnu fungující v Chicagu teprve deset let. KOVAL Single Barrel Bourbon Whiskey je ovšem produkt jejich základní běžně dostupné řady, žádná limitka. Lahvováno 94 Proof, 47 % alkoholu. Moje láhev, od alkohol.cz, byla ze sudu s identifikačním kódem XU2D49 :-) Vzhledem k tomu, že místo uniformnějších větších šarží dělají vše právě jako single barrel, lze očekávat, že mezi jednotlivými lahvováními budou rozdíly. Jak významné těžko říct.
Barva zašlého zlata, na bourbon spíše světlejší. Intenzivní vůně, je znát vyšší alkohol (a vůbec jsem se nebránil pár kapkám vody), jemná kořenitá linka, ušlechtilé dřevo, pepř, sladká kukuřice s máslem, sladší linka tropického ovoce a meruněk. Intenzivní, teplé, vydatné, uhlazenější a delší v chuti, vybalancované, přes sílu poměrně delikátní, sušená meruňka, dotyk medu. Hodně příjemné. „Typický“ bourbon? Určitě ne. Výborná pálenka? Rozhodně ano! Ne že bych se tam chystal pít bourbony, ale stejně se na cestu těším ještě víc :-)