Dnešní vinné recenze začneme na mém milovaném maďarském vulkánu Somló, u mladého vinařství Somlói Vándor (web, dováží Vinorum). Jméno, v překladu poutník ze Somló, vychází z faktu, že vinař Tamás Kis několik let (dokud měl jen půl hektaru) vinice obhospodařovával na dálku, pravidelně na Somló jezdil ze svého hlavního zaměstnání v Egeru. Po získání dalších vinic se už musel přestěhoval a vinaří, čistě ve vinicích i ve sklepě, aniž by musel putovat. Jméno však zůstává :-) Nějakou dobu poté, co Somló opustil legendární Takács Lajos, se pod správu Somlói Vándor dostaly i výsadby jeho vinařství Hollóvár. A v jejich rámci, na vrcholu hory, vinice s v oblasti velmi netypickou odrůdou – Sauvignon blanc. Z ní pochází Szikár 2015. Fermentováno spontánně, školeno zhruba z poloviny v sudech po dobu šesti měsíců, druhá půlka v tanku. Štíhlá láhev uzavřená šroubovým uzávěrem. Citronová žlutá barva. Čerstvá, pikantnější vůně, evokuje slanost, jemně oříšek, zázvor, citronová tráva a lehce kořenitost. Lehčí až středně plné, naprosto suché s výraznější kyselinou, minerální, něco železitosti a slanosti, delší, pevné. Místo původu dominuje nad odrůdou, jak se na Somló děje běžně, byť ve štíhlejší podobě než je zde obvyklé. Hodně zajímavý kousek, navíc unikátní i v tom, že jde podle všeho o poslední ročník. Vinice je nově ve vlastnictví jiného (velkého) vinařství, které ji přesazuje.
Minulý týden jsem ve Fajnšmekru s radostí přechutnal několik „starších“ vín z vinařství Dva Duby, konkrétně ročníky 2012. Velmi mne bavilo Mille e Tre 2012, i tentokrát jsme v bílé a u odrůdy Sauvignon blanc, ovšem původem v Dolních Kounicích v trati Karlov. Víno je školeno rok v dubových sudech, nesířené a lahvované v kalnější podobě. Tmavá barva. Již nazrálejší, poměrně komplexní aroma, zřetelná nějaká ta macerace na slupkách, bylinkový tón, lehce pomerančová kůra, angrešt, suché, pěkná kyselina a stavba, skvěle pitelné. V chuti i vůni naprosto čisté, krásná ukázka „naturálního“ vína, takhle to má vypadat. Dolnokounické Svatovavřinecké Ex Opere Operato 2012 je víno stále plné energie a čerstvé, pikantnější energické peckovinové ovocnosti, s kouřovou linkou, s bezvadnou kyselinou, šťavnatostí, krásně postavené, delší, vyvážné. Mám pro tamní vavřince a frankovky slabost a pro ty od „dvoudubáka“ obzvlášť :-)