Tak zase odhrnu něco z toho, co jsem s velkou chutí pil v uplynulých dnech. Třeba takové Cuvée Quatre 2016 (alias „Štverka“) z Dobré Vinice. Což je směs Chardonnay a tří pinotů (Blanc, Noir a Gris) z Velkých Bílovic. Lisovány celé hrozny, kvašeno společně, víno školeno zhruba rok na kalech v 225l a 600l nových dubových sudech. Tedy tentokrát žádné kvevri, delší macerace a jiné „extravagance“, ale spíše styl, kterým se Dobrá vinice etablovala a proslavila před dávnými roky. Ostatně o ročníku 2004, tehdy pod jménem Pinot-Chardonnay, jsem tu psal opakovaně a naposledy loni v prosinci (to víno stále drží!). Bordó láhev, plastová záklopka, celokorek. Víno jsem otevřel ve středu večer a chutnalo mi, ale dobrovolně přiznávám, že jsem čekal víc. Následující čtvrtek odjel na svátky a víkend pryč. Polovina lahve zůstala v lednici. A v neděli večer bylo víno naprosto parádní! Prostě je to mlaďoch a potřebuje pořádně rozdýchat, takže je třeba s tím počítat. Aromatika zralého žlutého ovoce, krémovost, lehce pikantní, výraznější ale parádně zakomponované dřevo, poměrně komplexní, s jemnějšími odbočkami. Suché, plnější a výrazné, s bezva kyselinou ale zároveň zakulacené a se sladkostí ovoce i dřeva, vybalancované, delší. Spokojenost velká!
Ampeleia Unlitro 2016. Co se stane, když legendární Elisabetta Foradori, královna amfor a odrůdy Teroldego, sestoupí ze severoitalských kopců a společně s přáteli (Giovanni Podini a Thomas Widmann) rozjede nové přírodní vinařství v teple oblasti Maremma, v Toskánsku? Ampeleia (od starověkého řeckého Ampelos, réva) se skládá ze třech různých vinic ve odlišných částech oblasti, s různými nadmořskými výškami, jinou vzdáleností od moře a jinými mikroklimaty, aby získali pro vína dostatečnou rozmanitost. A ta se odráží naprosto zásadně ve víně nazvaném Unlitro. Ano, rozumíte správně, je to „Ampeleia v buclaté litrovce“, úvodní seznámení s jejich filozofií, víno z mladších výsadeb a rovnou ve větší porci, protože sedmička by vám nestačila! Směs postavená na středozemských odrůdách Alicante (alias Grenache či Garnacha), Carignan a Alicante Bouschet, školeno bez dřeva a jen půl roku v betonu, biodynamika a takové ty věci okolo jsou samozřejmostí. Rubínová, tmavší barva, ale nic hutného. Z počátku lehce divočejší, ale stačí nechat trochu rozdýchat a rozvine se bezvadná aromatika zralého červeného ovoce, peckoviny především, lehce džemový tón a sušené plody, toskánské bylinky a něco kořenitosti, sušené květy. Suché, šťavnaté, středně plné, se sladkou červenou ovocností a tříslem spíše uhlazenějším, decentní živočišnosti, živost, parádní pitelnost. Zábavná, poctivá věc. Zakoupeno u Fajnšmekra, k nám dováží (společně se známější produkcí Foradori) ale také Via Del Vino. Rozlili jsme toho docela hodně na Družstvu, k velké spokojenosti účastníků. Tohle se neomrzí.