Včera jsem tu byl u nesířeného naturálna trochu zklamaný, ale dnes to bude na pozitivnější notu, byť pravda z vinařství mám zatím zkušenost jen s jednou lahví :-) Goyo García Viadero je synem zakladatele dobře známé Bodegas Valduero v Ribera del Duero a v téhle apelaci také připravuje většinu vína, ale postupně mírně expandoval do méně známých oblastí jako Cantabria (odkud je jeho matka) nebo Arlanza. Malé vinice, typicky ve vyšší nadmořské výšce (i ke kilometru), staré smíšené výsadby a často coby viniční směs i vinifikováno. Fermentace spontánní, bez čiření a filtrace, bez síření, školení ve starých francouzských dubových sudech. Cobero 2013 je Cantabria, oblast na severu Španělska přiléhající k Biskajskému zálivu, ovšem z její hornaté části Liébana z vinice v nadmořské výšce zhruba 800 metrů na břidlici, výsadby 80+ let staré.
Jde o kombinaci mé milované modré odrůdy Mencía (70 %) s mou ještě oblíbenější, ovšem v úplně jiném typu vín, bílou Palomino. Fermentace a macerace v nerezu, celkem asi měsíc, zrání přes rok ve starých 225l sudech, bez jakýchkoliv příměsí do lahví a ke konci roku 2015 na trhu. Burgundská láhev, celokorek, bez záklopky (na některých fotkách na webu jsou lahve zavoskované, možná pro export, nevím…). Tmavší, trochu nazrálá granátová barva. Pikantnější ovocnost, tmavší plody a zralé ale evokuje kyselost, energie, výraznější vůně, zajímavá kořenitost. Se vzduchem se extrémně lepší, zvýrazňuje šťavnatá peckovinová ovocnost, získává na komplexitě. V chuti suché, šťavnaté, s jádrem báječné ovocnosti a kyselinami, lehkost a snadná pitelnost (alkohol 13.5 %) při velmi slušném těle a koncentraci, lehce zemité v závěru. Druhý den výraznější oxidace a posun směrem polévkového koření, ale žádné ujetiny směrem myšina a tak. Každopádně na velkou archivaci už to nevidím. Přesto v pěti letech věku fantastická kondice a živost. Bavilo velmi! Méně už že jsem za něj zaplatil přes 26€. Ale nalákalo mne zkusit jeho základní mladé Viñas Viejas a také specifická cru z Ribera del Duero.