O víkendu jsem otevřel láhev Oranž 2016 z vinařství Jaroslav Osička (web). Trocha technikálií na úvod. Jde o směs 70 % Tramín červený + 30 % Pinot Gris, hrozny obou odrůd pochází velkobílovické vinice Zadní Hora, výsadby jsou z roku 2002. Šlapání hroznů v otevřené kádi, spontánní fermentace celého rmutu včetně stopek, macerace deset dní. Školení staré 500l sudy, částečně 1000 litrový akát, kde i proběhla malolaktika. Zrálo na kalech rok a pak šlo do po lehkém zasíření bez filtrace do lahví, finálního vína vzniklo 700 lahví (bordó se šroubovým uzávěrem). Pěkná výraznější efektní oranžová barva. Lehce divoká, jasně bylinkově macerovaná vůně, těžší květinový tón do růží, citrusová kůra. První den živé, svěží, energické. Druhý se rozkročilo více do široka a působilo hutnějším dojmem. Preferoval jsem onu „fresh“ variantu. Suché, moc fajn kyseliny, výraznější, s nějakou tou tříslovinou a dobrou strukturou, slušně koncentrované, delší. Čistá, dobře udělaná a přístupná oranžáda, nic vyloženě komplexního ale hodně fajn kousek co mi do sobotního podzimního odpoledne dobře sedl.
Vlastně dnešní zápisek píšu trochu i jako pozvánku na odpoledne, kdy pořádáme s Družstvem další večírek, takovou opožděnou oslavu stoletého výročí založení republiky. Akci tentokrát pácháme společně se slovenským Humbukem a právě oni za sebe Oranž jako jedno z představených vín vybrali. Z našich končin ještě půjde Milan Nestarec GinTonic 2015 (dost povedená Sauvignon, která už je jinak prakticky pryč a i my máme jen pár lahví), Krásna Hora Blanc de Noirs sekt 2016 (čistě z Pinot Noir, na kalech něco přes rok), Porta Bohemica Muller Thurgau 2017 (povedená směs časnějšího a pozdějšího sběru žernosecké milerky), Dlúhé Grefty Rosa Mixtura 2017 (efektní tmavé růžové) a Ota Ševčík Saint Laurent 2017 (parádní vavřinec, momentálně ve své mladistvé energické ovocné podobě, ale bude zrát). Ze Slovenska vás čeká Vinárstvo Magula Dunaj 2016 (nabušené efektní temné červené), Slobodné vinárstvo pARTISAN CRU 2015 (naopak elegantní lehčí komplexní směs), Marvla Tindo Sedimental Pét-Nat Kapitola Druhá (ryzlinkové šťavnaté bubliny), Slobodné vinárstvo Eggstasy of Wine Alpinist Riesling 2017 (macerovaný nesířený ryzlink z terakotových vajíček), Strekov 1075 Rizling 2017 (hodně zajímavý šťavnatý vlašák) a Žívé Víno Svätý Jur Blanc 2015 (uleželejší pohled na Muller Thurgau). Já se teda těším dost :-)