Minulý týden jsem u Terroir Champagne ochutnal sérii báječných Champagne a opravdu hodně silný dojem ve mně zanechala aktuální podoba Champagne André Jacquart Vertus Expérience Extra Brut Blanc de Blancs 1er Cru. Možná i proto, že jsme jej chutnali „na zavínění“ před hlavním programem a ono přesto dost strhlo pozornost, alespoň tu moji určitě. Je tedy fakt, že na základ vinařství jsou parametry dost výjimečné. Jde o stoprocentní Chardonnay z obcí pro něj zaslíbených, Vertus a Le Mesnil sur Oger, z vinic vedených blízko organice a připraveno v použitých burgundských sudech. Před druhotnou fermentací alespoň půl roku leží na kalech. Neročníkový brut tvoří aktuální ročník jen z poloviny a druhou pak rezervy z pěti předchozích let. V lahvi poté zraje zhruba pět let, dozáž jen 4 g/l. Tohle jsou parametry spíš na úrovni prestižních cuvée.
Výraznější žlutá barva a vytrvalé perlení malých bublinek. Krásná, trochu výraznější, naprosto klasická vůně. Báječná kombinace citrusů, lehce navinule podzimní žlutá ovocnost, chlebová kůrka, minerální linka, dotyk dřeva. V chuti čerstvé, šťavnaté, minerální, toastové, s ovocně-krémovou linkou, poměrně koncentrované ale s báječnou živostí a energií. Vyvážené, parádní bubliny. U kterých věřím, že dokáží nadchnout jak příznivce pěstitelských Champage tak ty, kterým sedí spíš seriózní vína z větších domů. Tahle láhev byla odstřel loni v listopadu loňského roku, takže už měla rok na to se hezky srovnat. A myslím, že další čas jí vůbec neuškodí. Mimochodem vinařka Marie Doyard, vnučka zakladatele domu, bude v sobotu v Praze. Potkat ji můžete třeba na degustační večeři v Aromi, hezky s průřezem jejich vinnou produkcí, kam se ovšem ke své lítosti nedostanu. To jen kdyby si chtěl někdo udělat před svátky radost a pak poreferovat, jaké to bylo…