O svátcích a okolo nich jsme otevřeli nemálo zajímavých lahví, a na další nejspíš ještě přijde řada ve dnech následujících. Dnes si dovolím poznámky ke dvěma kouskům z odrůdy Pinot Noir. A začneme na Moravě, u Petra Kočaříka, který (alespoň podle mne, samozřejmě) zvládá červenou burgundu jako jeden z vůbec nejlepších u nás a tvoří seriózní vína s potenciálem zrát. Jeho novou vlajkovou lodí je Pinot Noir Novosady, zatím ještě z mladých výsadeb tří klasických francouzských klonů pinotu (115, 777 a 828), ale už teď velký příslib věcí příštích (byť mám zatím stále tendenci preferovat původní variantu vína). Mladý ročník 2016 má moc pěknou rubínovou barvu. Vůně je čistá, čerstvá, krásně červeně peckovinová, lehce kořenitá, přístupnější „milý“ voňavější projev. Suché, čisté, šťavnaté v chuti s bezva kyselinami, červené peckoviny, trochu plnější ale 14 % alkoholu parádně zapadá do vyváženého projevu, skvěle pitelné. Výborný pinot v jeho trochu veselejší podobě, už teď přístupný ale má potenciál dál zrát. Vidíte je, mladé keře :-) Mimochodem víno jsem měl v restauraci Výčep, novince na Vinohradech specializované na pivo z Dalešic a moderní (a dost chutné) pojetí kuchyně „české, moravské a valašské“. Chutnalo mi tam dost a když jsem spatřil láhev tohohle pinotu, tak přes fajn pivo neodolal :-)
S lahví Lisa Bunn Pinot Noir vom Löss 2015 si odskočíme do Rheinhessen. K vinařství jsem tu psal asi nejvíce při reportu z degustace před třemi lety, od té doby měl myslím i několik jednotlivých lahví. Tenhle „pinot ze spraše“ maceroval tři týdny v tanku a poté zrál 15 měsíců v barrique sudech, z třetiny nových. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Trochu zralejší tmavší rubínová barva. Vůně klasická, peckovinová, trochu tmavší až s dotykem lesních plodů, s kořenitou linkou a kůrkou kmínového chleba, znatelnější výraznější alkohol a celkově trochu teplejší projev. V chuti suché, šťavnaté, dobré kyseliny, fajn stavba, nadprůměrně pěkně udělané, dobře pitelné. Nic vyloženě složitého, ale dost fajn suchý německý pinot, který jsme vypili s velkou chutí. Lisu Bunn vozí Vinonaut, fakt doporučuji zkusit (nejen) ryzlinky.