Dnes začneme v Itálii u biodynamického Giordano Lombardo Vigne di San Martino Gavi di Gavi 2017. Naposledy jsem tu psal o šestnáctce a technicky se nic nezměnilo, mohu se rovnou vrhnout na poznámky k obsahu lahve (zelená bordeauxská, kovová záklopka a DIAM aglomerovaný korek). Tmavší, nazlátlá žlutá barva. Pěkná, výraznější aromatika, žluté ovoce až trochu dotyk tropických plodů, svědčí tomu vzduch kdy začne nabízet znatelně více. Lehce mandlovina, minerální kouřovost. Suché, čisté, středně plné, velmi fajn kyseliny a žlutá ovocnost, čistě udělané, seriózní stavba, minerální slanost v delším závěru. Povedený kousek. Zítra začíná tradiční slevová akce u dovozce Kupmeto, chystám se naházet do košíku pár svých oblíbených vín a tohle bude mezi nimi.
A pokračujeme v bílé, Lisa Bunn 2016 Nierstein Riesling vom Rotliegenden trocken, tedy její klasický ryzlink Červeného svahu a půd s červeným jílem, pískovcem a vápencem. Školeno jen v nerezu s několikaměsíčním ležením na kalech. Láhev tradiční pistole, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Citronová žlutá barva. Čerstvá, energická, slinosbíhavá vůně, směrem žluté ovoce, citrusy, grilovaný ananas, později se vzduchem teplý vosk. Naprosto suché, čisté, středně plné, skvělé výraznější kyseliny a tak akorát přísné (protože „přísnost musí bejt, bez přísnosti by se nikdo nikam nedostal“, mladé ryzlinky z potenciálem zrání každopádně), šťavnaté, skvěle pitelné, s fajn ovocností a minerální linkou v dozvuku. Podobné ryzlinky můžu :-) Lisa Bunn je vůbec skvělá vinařka, vozí Vinonaut.
A na závěr o dost jiný styl. Weingut Alexander Koppitsch z Burgenlandu a jejich Grüner Veltliner Alte Reben 2015 a odlišný pohled na veltlín. Bio(dynamika), staré keře, fermentováno spontánně, nějaká ta macerace, bez filtrace, bez aditiv včetně síření. Vyzráváno dva roky na kalech. Tmavší, opalizující. Voňavé, již znatelně zralejší, do široká rozkročené a expresivní, s bezvadným mixem pikantnější ovocnosti a bylinkovo-kořenitých tónů. Suché, čisté, s výtečnou kyselinkou, lehce krémové, kombinuje florální a ovocné projevy. Delší, vyvážené, charakterní, přirozené, velmi sympatické víno. Bohužel už spíš není. Každopádně vinařství doporučuji sledovat, měsíc od měsíce (i díky neúnavnému objíždění festivalů a osobní účasti Alexandra či Marie) si získávají stále lepší jméno a lze u nich nalézt krásné kousky.