Po delší době jsem doma zase jednou otevřel opravdovou španělskou červenou klasiku. Bodegas R. Lopez de Heredia (web) a jejich hlavní víno, Viña Tondonia Reserva Tinto 2006, aktuálně nejmladší ročník na trhu. O vinařství jsem se rozepisoval už dříve, dnes tedy jen konkrétní víno. Bordó láhev obalená drátěnou síťkou, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Viněta, která dost jasně dává najevo starosvětský přístup k obsahu lahve. 70 % Tempranillo, 20 % Garnacha, 5 % Graciano a 5 % Mazuelo, šest let v použitých amerických sudech, co rok to dvě přetáčky. Lahvována celá šarže naráz v průběhu dvanácti dnů v květnu 2014. Rubínová, již nazrálejší barva. Na úvod je víno docela sevřené a celkem tvrdé, prospěje mu několik hodin v karafě (nebo lehce odpitá láhev otevřená do dalšího dne, případně nějaký ten rok zrání ještě). Aromatika mix tmavších (výrazněji) a červených plodů, sušené peckoviny, pikantnější a slinosbíhavé, přes nemalý věk čerstvé a energické. Postupně uzené tóny, hlubší projev, jakoby hutnější. V chuti čisté, suché, středně plné, pevné, tvrdší a výraznou kyselinou, stále dost třísla, mladistvé a svíravé. S výbornou strukturou a chutí na další doušek. Chce to ale dát pozor na teplotu, svědčí tomu spíš 18˚C a víc, při nižších má takovou trochu hadrovitou dochuť :-) Starosvětské, specifické, zajímavé červené. Nějakou dobu bylo tohle vinařství v nabídce 1er Wines, ale už není. Kupoval jsem ve Španělsku za 25€.
Pokračuji v misi „Barbera“, tentokrát lahví La Colombera (da Pier Carlo Semino) Barbera Colli Tortonesi „Elisa“ 2015 (web). Rodinné vinařství s roční produkcí asi 80 tisíc lahví jede v bio režimu ale bez certifikace, od počátku tisíciletí bez herbicidů, postřiky jen síra a měď. Hrozny jsou vždy jen z jejich vinic a specializují se na Timorasso, v něm jsou považování za jednu z italských špiček. Barbera pochází hlavně ze starších vinic (výsadby 1961, ale mají i mladší) na jílu. Po dvou týdnech macerace a fermentace zrání 14 měsíců v nových a jednou použitých barrique sudech, následně po smíšení sudů ještě půl roku v nerezu. Jméno nese po vinařce (Elisa Semino), takže mu asi přikládají dostatečnou důležitost ;-) Burgundská láhev, kovová záklopka a celokorek. Tmavá barva, fialový tón. Intenzivní tmavě ovocná vůně, zralé ovoce, především višně, švestky a dotyk černého rybízu, trochu do lesních plodů, sladší džemové, s kořenitou linkou a vanilkou ze dřeva. Suché, intenzivní v chuti, plné a koncentrované, tmavě ovocné, marmeládové ale ne utahané, výrazné třísloviny a mladistvý projev, delší doznívání s kořenitou linkou. Teplé (15 % alkoholu) ale s dostatkem svěžesti, efektní, s potenciálem zrát. Povedený kousek. Vozí VPV a momentálně je za nějakých 350 Kč.