Dnes to bude Frankovka. Jedno ze zásadních jmen, pokud se budeme bavit o téhle fantastické odrůdě, je určitě burgenlandský producent Weingut Gesellmann (web). I jejich směs Cabernetu a Merlotu Bela Rex je považována za špičku v rámci rakouských červených, ale vrchol produkce tvoří právě Frankovka (a směsi ve kterých dominuje). Blaufränkisch Hochberc 2012 stojí v jejich nabídce téměř na vrcholu, ve Frankovce mají výše jen „G“ ze starých vinic. Hochberc pochází v ročníku 2012 z patnáctileté vinice, vedené v bio režimu, na těžší jílovo-vápenité půdě. Ruční sklizeň, fermentace v otevřených dřevěných kádích za ponořování matolinového klobouku, macerace dlouhých 40 dní (což je u nich obvyklé). Zrání 30 měsíců v 500l sudech, kde proběhla i malolaktika. Lahvováno v srpnu 2015. Vinařství uvádí, že k pití by mělo být od lahvování a nejméně do roku 2025. Myslím, že to desetileté rozmezí mělo být o dobrých pět let posunuté…
Těžší burgundská láhev, silná kovová záklopka, kvalitní celokorek, hodně zajímavá viněta. Tmavá rubínová barva, již decentně nazrálejší okraje, hutnější projev. Výrazná, efektní aromatika, vyšší vyzrálost hroznů je zřetelná, tmavá ovocnost do švestek a ostružin, zřetelná linka drahého dřeva, uzené z komína, něco bylinek a koření. Suché, plné, intenzivní, sladší zralé ovoce a zároveň výrazné kyseliny, delší, bohaté, koncentrované, stále docela dost tříslovin ale pěkně jemnozrnných sladších, se zajímavou minerální linkou v závěru. Postupem času se ještě zvýraznila tmavá ovocnost a přidal tón pryskyřice a tabáku. Komplexní, bohaté, nádherné víno. Které bylo jen a jen lepší s časem a stále je ještě příliš mladé, i po několika hodinách dekantace a druhý den (polovinu vína jsem přelil zpět do lahve) zřetelně nabíralo sil. I takhle může vypadat frankovka. Ač osobně jsem větším fanouškem lehčích variant a méně důrazného vlivu dřeva, tak tady jsem byl spokojen hodně. Ve vinařství stojí aktuální mladý ročník 36€, tohle jsem kupoval nedávno u Vino Vino Vino za necelých třináct stovek. Inu není to málo a v Burgenlandu si frankovku umí nacenit :-) Což mi připomíná, že by asi stálo za to konečně zpracovat poznámky z přechutnávek odrůdy od Weningera a z vinařství Ernst Triebaumer…