V pondělí jsem tu psal o špičkovém Burgundsku, dnes se mrkneme apelačně na opačný konec :-) Velký producent Louis Jadot a jejich základní Coteaux Bourguignons Rouge 2016. Jde vlastně o docela novou apelaci, teprve od roku 2011, a zjednodušeně „zahrnuje vše“. Celé Burgundsko od Auxerrois až po Beaujolais a v podstatě všechny pěstované odrůdy. Tedy jak zásadní Pinot Noir, Gamay a Chardonnay, tak důležité typu Aligoté po okrajové jako Pinot Gris, Pinot Blanc, César a další. A umožňuje i různé směsi, dovoluje bílá, červená i růžová a celkově dává vinařům relativně velkou volnost. Apelace má celkem dobré jméno a oficiálně nahrazuje levně znějící Bourgogne (Grand) Ordinaire a svým způsobem i Bourgogne Passe-Tout-Grains, zároveň zachovává „lesk“ burgundského původu (a krásně do něj skrývá i hrozny méně prestižního Beaujolais). Tohle konkrétní víno, s na Jadota o trochu modernější vinětou (a na některých trzích i šroubovým uzávěrem, k nám ale jde s DIAM korkem), je právě směsí Pinot Noir z Côte-d'Or a Gamay z Beaujolais. Školeno čistě v nerezu. Lehce nafialovělá rubínová barva. Ve vůni přímočařejší ale milá ovocnost, jahody a maliny a dotyk kořenitosti. Suché, čisté, lehkonohé, s fajn kyselinami, šťavnatostí a pitelností. Příjemné, přístupné nekomplikované víno, které jsem ale vyzunkl s chutí. Jadota vozí Kupmeto. Bohužel ani Coteaux Bourguignons nejsou zadarmo a běžná cena je tři stovky. Holt Burgundsko :-)
Mám tak velké zásoby cavy a dalších bublin, že trochu opomíjím prosecco, alespoň to „normální“. Různé extravagantní naturální kousky stále chutnám docela často. Nedávno se mi ale dostala do ruky láhev Don Giovanni da Ponte Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene Millesimato 2016 Cuvée Brut, klasická Glera připravená v tanku. Pochází od zásadního tamního producenta grappy, Andrea da Ponte, ale očividně vědí i jak na procesy před destilací :-) Světlá citronová barva, pěkné vytrvalé perlení spíše malých bublinek a taktéž dost vytrvalá pěna, až překvapivě. Čerstvá, pěkně krémově ovocná vůně, zralé žluté jablko a hruška, lehce sladší až do vanilky. Spíše suché ale dozáž jasná (je tam nějakých 11 g/l), krémové, ovocné, slušně dlouhé s lehkou mandlovinou v závěru, výborně udělané prosecco. Tedy dovozce Rumako (který se specializuje na rumy a další destiláty, právě i grappu od Andrea da Ponte) za něj chce už skoro čtyři stovky. A v téhle cenové kategorii už začíná být zajímavá konkurence bublin udělaných klasickou metodou…