„To by v Burgundsku nikoho nenapadlo!“ Tahle věta se ozve pokaždé při debatách o vínech z odrůd a/nebo způsobů přípravy pro určitou oblast netradičních, tedy hlavně pokud jde o prestižní apelaci, kde prostě „nedává smysl“ dělat něco odlišného. Prostě v Burgundsku u seriózních vín přes Chardonnay či Pinot udělané hezky v sudech vlak nejede a jen deviant by tam dělal třeba Syrah nebo víno v amfoře! Ale kdo ví, co nám přijde normální za pár desítek let. A jaká budou v té době znění apelačních předpisů :-) Dneska se mrkneme na víno, které je doslova „v podmínce“, ostatně se tak i jmenuje. Zatříděno jako pouhé Côtes de Jura, ač hrozny pocházejí z na západ orientovaného svahu u Menétru-le-Vignoble. Jsme tedy v srdci legendární apelace Château-Chalon, kterou by ovšem mohlo víno nést jen v případě, že by šlo o odrůdu Savagnin a klasické dlouhé zrání pod flórem. Jenže je vyrobené burgundskou cestou, v dolévaných sudech, a především ze starých výsadeb Chardonnay. A až keře zahynou nebo bude nutné je vyklučit, právě Savagnin je také nahradí. Tamní Chardonnay je tedy podmíněně odsouzeno. Bénédicte & Stéphane Tissot (Domaine André et Mireille Tissot, o jejich vínech jsem psal už mnohokrát) Chardonnay 2015 „Sursis“.
Vinice je obhospodařována v certifikované biodynamice, víno strávilo rok v burgundských sudech z pětiny nových, síření minimální. Láhev klasika s nápisem JURA přímo ve skle, kovová záklopka, celokorek. V tomhle ročníku vinař připravil sudů šest (a nedokážu se dopočítat na oněch 20 procent nového dřeva ;-), celkem asi 1800 lahví. Tmavší, trochu matnější barva. Komplexní vůně, zábavná kombinace čerstvých citrusových tónů s dotykem oříšků, lehké kořenitosti a vlhkého dřeva, trochu krémovost, klasická jurská pikantnost a minerální linka. Suché, šťavnaté, plnější (má to nemalých 14 % alkoholu) ale s intenzivní citrusovou kyselinou. S vyšší teplotou působí zralejším, oříškovějším dojmem, čím chladnější tím více citrusově svěží je. Strukturované, zábavné, extraktivní, dlouhé, charakterní víno. Z rozpité láhve druhý den ještě přidalo na vyváženosti a vrstevnatosti, seriózní klasické bílé. Které má před sebou ještě mnoho let rozvoje v lahvi. A jak to celé dopisuji, dostávám děsnou chuť otevřít od Tissota něco dalšího…