V poslední době jsem narazil na několik základních (ve smyslu produkce konkrétního vinaře) neročníkových Champagne, která nabízela zážitek obvykle vyhrazený spíše výrazně vyšším řadám běžných vinařů a chutnala mi víc, než lecjaká ročníkovka. Jedním z takových vín bylo Cuvée Vendémiaire Premier Cru Brut z Champagne Doyard ze stáje Terroir Champagne, dnešní zápisek k němu zároveň využiju jako pozvánku na akci, na kterou se už fakt moc těším. O vinařství jsem tu měl celý článek a později se zmiňoval i o dalších vínech. A také o tom, že extrémně nadaný pracovitý vinař Charles Doyard zemřel roce 2017 na infarkt, v pouhých třiceti letech. Tohle víno je ještě jeho práce. Čisté Chardonnay z 80 % z Vertus a zbytek z Grand Cru obcí v Côte des Blancs, výsadby ke 40 letům staré a v organice vedené. Použito pouze cuvée, víno školeno ze 2/5 v burgundských dubových sudech nejméně pětkrát použitých, malolaktika jen z asi dvaceti procent, celkově na jemných kalech 8 měsíců než šlo na druhotnou fermentaci a zrání do lahve. Tam si poleželo přes čtyři roky, odstřeleno a dozáž 4 g/l. Jde o neročníkovku, v tomto případě je víno postaveno z poloviny na ročníku 2012 a poté rezervách dvou předchozích let.
Výraznější citronová barva. Pikantní, minerální poměrně intenzivní vůně, s jasnou citrusovou linkou, dotykem máslových sušenek, hlubší ale zároveň svěží a slinosbíhavě lákající k napití. V chuti výrazné, šťavnaté, s parádní kyselinou a opět bezvadnou energickou intenzitou, koncentrovanější, se sladší ovocností a krásně zabudovanou dozáží, zábavné, delší, děje se tam toho hodně ale tak akorát. Vyvážená, charakterní, skvěle pitelná záležitost vlastně teprve na začátku života, sotva si to sedlo v lahvi a bude dál hodně dobře zrát. Baví velmi! Podobná vína pro mne zas a znovu potvrzují nadvládu Champagne nad šumivým vinařským světem, ač nakupuji bubliny z celé planety a často objevím opravdu krásné kousky. Tohle by ovšem skvěle fungovalo i kdyby bubliny nemělo, po pravdě.
Na příští Družstvo 25. března jsem jako jedno z 12 rozlévaných vín vybral právě Doyarda, jeho Révolution. Téma akce je tentokrát nula:nula, tichá bez síření (a snahou je předvést, že mohou být čistá a bezva) a bubliny úplně bez dozáže (a případě i bez síření). Sportovní název vychází z místa, kde se tentokrát sejdeme. Bude to prezidentská tribuna a přilehlý mramorový interiér Velkého strahovského stadionu :-) Po Révolution jsem sáhl coby po skvělé ukázce jak vyvážené může i nedozážované šampaňské být, mnozí je odsuzují pro obvykle „žiletkový“ projev. Ale když to je udělané pořádně, ze zralých hroznů, s nějakým dřevem a 10+ roky zrání… věci mohou být dost jinak. Zastavte se.