Z vinařství Rocco di Carpeneto (web) jsem tu již popisoval povedené Barbery a také charakterní Dolcetto. Stylově mi sedí a pokračuji ve zkoumání nabídky, nyní přišla na řadu Admura 2016. V místní dialektu jméno znamená hračka, víno je čistě odrůda Albarossa z velmi mladých výsadeb. Albarossa byla vyšlechtěna v roce 1938 coby spojení dvou zásadních odrůd Piemontu, Barbery a Nebbiola. Nedávné zkoumání DNA však odhalilo, že nešlo o Nebbiolo ale starou francouzskou odrůdu Chatus, původem z Ardèche (o čemž se tedy také vedou spory, dle některých zdrojů přicestovala do Francie z Itálie a ne naopak). Mýlka vznikla nejspíše proto, že Chatus je znám také jako Nebbiolo di Dronero (dle městečka v Piemontu, kde se pěstuje společně s pravým Nebbiolem). Chybky se stávají, šlechtitel zodpovědný za tuto konkrétní ji učinil prakticky ve všech svých výtvorech :-)
Každopádně tohle víno je ruční sběr, spontánní fermentace ve velkém sudu, 25 dní macerace, zrání 17 měsíců především v terakotových amforách, bez filtrace a čiření a síru to také nevidělo (celková 8 mg/l). V dubnu 2018 nalahvováno 908 lahví, moje číslo 405. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Mladé, tmavé, nafialovělé v barvě. Starosvětská, tak nějak „zrnitě“ působící aromatika i chuť, tmavší peckoviny, ovocnost docela výrazná ale tak trošku divoce, rezavé železo, dřevo vlastně jen decentně a spíš v pozadí, tabáková linka. V chuti úplně suché, s výraznou kyselinou, parádně šťavnaté a ovocně chutné, má to důraz ale není nijak těžké, spíš tmavší ovocnost, fajn délka. Charakterní, svébytné, zajímavé víno. A myslím docela unikátní. Vozí Víno pro Vás, cena 445 Kč.