Venku se zase udělalo počasí lákající na bubliny… :-) Los Bermejos Brut Nature 2013 je již trochu nazrálá stoprocentní Malvasia z vulkanických půd ostrova Lanzarote, místní vinohrady ty naše příliš nepřipomínají :-) Víno vzniká klasickou metodou kvašení v lahvi, jen místo cukru se pro druhotnou fermentaci přidává mošt znovu z Malvasie. Odstřel kalů po minimálně roce a půl zrání. Nazlátlé v barvě, trocha lahvového zrání je znát a projevuje se jasně i ve vůni. Ovoce do sušených malvic, lehce medový tón, toastová linka, poměrně vrstevnaté a zajímavé. V chuti naprosto suché s velmi fajn kyselinou, ale nic ostrého, nazrálé a vyvážené, opět ovoce do malvic, pěkná délka a minerální linka. Velmi slušné bubliny! Pil jsem i jejich růžové z odrůdy Listán a to mi přišlo o kus jednodušší, ale stále fajn pití. Tak pokud někdy vyrazíte na Kanárské ostrovy, tak rozhodně tamní bubliny nevynechejte :-)
Otevřel jsem s návštěvou také sadu prosecca. Garbara Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut je světlounké, s krásným vytrvalým perlením menších bublin, čerstvé, překvapivě citrusové, s fajn kyselinou a trochu přísnější, skvěle pitelné. Jejich Garbara Col Fondo Frizzante dokvášené v lahvi čerstvé, květinovo-mýdlové, lehké, svěží, taktéž trochu přísnější, výborná pitelnost. Zábavný kousek. Le Manzane Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut pocitově plnější, i když jsme stále pod dvanácti alkoholu, s výraznějším ovocnějším projevem, broskve, dotyk briošky, suché, čisté, ovocné, skvěle pitelné efektnější víno. Marchiori Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2017 je součástí jejich „Progetto 5 Varietà“ a vzniká nejen z odrůdy Glera Tonda, ale je tam i podíl odrůd Glera Lunga, Bianchetta, Verdiso a Perera, ze starších výše položených zterasovaných vinic. Světlá barva, čerstvá ale již lehce nazrálá vůně, mix ovoce a bylinkových tónů, velmi suché hranatější v chuti, s bílým ovoce, fajn délka s lehce pecičkovou dochutí, zajímavé bubliny hodné zkoumání. Vše akvizice z Prosekárny, výběr tam teď mají obrovský.