Sleduji dění v mé milované Británii a nestačím se divit. Tohle jim vůbec není podobné. A ve sklence mám nápoj, který naopak působí vyloženě britsky a volá po servisu na letním pikniku v parku :-) Croft Twist Fino Spritz je taková roztomilá blbina, kterou jsem musel vyzkoušet kvůli její důležité složce – čtvrtinu tvoří Croft Fino (značka dnes spadající pod Gonzalez Byass), tedy sherry. K tomu likéry z bezového květu, citronu a máty, voda a dosyceno. Alkoholu ne o moc víc než pivo, voňavé, dominuje bez ale i ostatní složky znát, včetně trochy fino pikantnosti. Decentně perlivé, nasládlé (vůbec by mi nevadilo, kdyby bylo sušší), čisté, příjemné pití, sherry základ je trochu cítit v dochuti. Jsem z těch, kdo nic nemají proti koktejlům i za použití vína (třeba fino a Sprite je moc zajímavá kombinace, v Andalusii říkají mixům fino nebo manzanilla a limonád rebujito), a tohle je zábavná záležitost. U nás se, alespoň pokud vím, neprodává. Ale jsem přesvědčen, že třeba v Marks & Spencer by mohla slavit slušný úspěch. Když to srovnám třeba se základním proseccem, tak bych vlastně raději pil tohle, a cílovka bude podobná. A obecně si myslím, že přišel čas přestat předstírat, že běžná průmyslová vína nejsou vlastně taky trochu “koktejl” aditiv. Možná lepší zahodit značení coby víno a otevřít si cestu k přímé aromatizaci :-)
A když už dnes píšu o něčem, co není úplně víno… včera jsem přechutnal pětici kousků z Cidrerie Kliment (web) z Všenor, cidrů stylově nejvíce připomínajících tradiční kousky z Francie, jako bonus bio certifikovaných z vlastních sadů se starými odrůdami (na celkových 18 ha na čtyřech místech mají prý asi 120 různých). Spontánně kvašeno, nesířeno, nedocukřováno a bublinky taktéž přírodní díky dozrávání na v lahvi. Extra Brut 2016 je dost aromatický, navinulješí, s jadřincovo-zemito-divočejší linkou, výrazně suchý a s vyšším alkoholem a pěkným perlením, svíravý, tvrdší přísnější styl. Brut 2016 s opalizující tmavě žlutou barvou má o trochu sladší podzimně ovocně jablečnou vůni, v chuti suché, výrazněji perlivé, pěkně postavené a delší, svíravost, zábavnost. Harmoničtější kousek a moc povedený cidre! Demi sec 2016 tmavší barva, krásně ovocná zralá vůně s trochou živočišnější linky, fajn perlení, nižší alkohol a nasládlé vlastně méně než bych čekal, bezva kyseliny, delší, výraznější zemitá linka přecházející s teplem a vzduchem bohužel až do lehké myšiny. Extra Brut Barik 2016 zrál oproti běžné verzi 3 měsíce v dubových sudech. Opalizující ale o něco světlejší žlutá než u ostatních, přísnější suše působící vůně, trochu jadřincová a totéž i v chuti, se syrovějším projevem dřeva, suché, až jakoby citrusové v chuti, fajn délka. Rustikálnější, svíravé, šťavnaté, vlastně dost zábavné. Cidronautes 2015 je specialita „česko-francouzského přátelství“, spojení 1:1 starých českých odrůd s bretaňskými (ty dodal pěstitel Patrick Tallec). Hodně tmavá zlato-oranžová barva, efektní expresivní vůně, sladší, nazrálejší s trochou divokosti, v chuti jasný cukr ale také výborné kyseliny, ne tak svíravé, dobře postavené, lehce živočišné, fajn délka. Hodně povedené.